Menu

Pyro Board - "полум'яна" аудіо-візуалізація, реалізована за допомогою 2500 газових пальників

Pyro Board - "пламенная" аудио-визуализация, реализованная при помощи 2500 газовых горелок


Багато з нас пам'ятають дні, коли у популярних програм аудіо-плеєрів почали з'являтися перші модулі аудіо-візуалізації, які створювали на екрані комп'ютера різні образи, переміщаються або змінюють свою форму в такт з поточної музикою. Але всі ці програми-візуалізатори блякнуть у порівнянні з пристроєм, який отримав назву Pyro Board, який візуалізує музику у вигляді трепещущегося натурального полум'я, і робиться це все за допомогою двох з половиною тисяч крихітних Бунзеновских пальників, встановлених на одній поверхні.

Установка Pyro Board, створена Дереком Мюллером з Данії, є двовимірним варіантом труби Рубенса (Rubens' Tube). Для тих, хто не знайомий з цим терміном поясню - труба Рубенса являє собою довгу металеву трубу з безліччю отворів, просвердлених в ряд по всій її довжині. У трубу ззовні подається газ, а в одному з кінців труби встановлений динамік. Газ, що виходить з труби через отвори, запалюється, а звукові хвилі, створювані динаміком, підвищують або знижують тиск газу в певних точках, завдяки чому язики полум'я починають танцювати, створюючи незвичайну "полум'яну" візуалізацію звуку.

Подібний принцип використаний в установці Pyro Board за допомогою крихітних газових пальників, встановлених на квадратному металевій основі. І коли ця установка починає працювати, за рахунок звукових хвиль в об'ємі горючого газу, на її поверхні створюються вогняні образи, що нагадують перші 8-бітні комп'ютерні картинки. При використанні спеціалізованих генераторів звукових частот можна створити на поверхні Pyro Board статичні образи, що мають дуже незвичайну форму. Але найцікавіше, як можна переконатися, переглянувши наведений нижче відеоролик, починається, коли до встановлення Pyro Board підключається джерело музичного сигналу.

Залишається сподіватися, що більшість людей, які переглянуть відеоролик, не кинуться тут же повторювати цю конструкцію і обмежаться традиційними комп'ютерними програмами-візуалізаторами, адже все ж ігри з вибухонебезпечним газом і відкритим полум'ям можуть призвести до сумних наслідків.



|