Menu

Машини-монстри: HARP Gun - гігантська космічна гармата, іржавіюча на полігоні в Барбадосі

Машины-монстры: HARP Gun - гигантская космическая пушка, ржавеющая на полигоне в Барбадосе


Любителям всіляких теорій змов напевно добре відомий проект під назвою Project HAARP (High-Frequency Active Aural Research Program), в рамках якого проводилися дослідження впливу на атмосферу Землі високочастотним радіовипромінюванням. Дуже часто через незнання цей проект плутають з іншим проектом, проектом Project HARP (High Altitude Research Project), в рамках якої було створено один з найбільших артилерійських знарядь у світі, призначене не для поразки ворожих цілей, а для запуску різних об'єктів на низьку навколоземну орбіту.

Слід зауважити, що проект HARP є спільною ініціативою США і Канади, в рамках якої проводилися дослідження балістичної доставки об'єктів у верхні шари атмосфери і на навколоземну орбіту. Кінцевою метою проекту було спорудження величезного артилерійського знаряддя, роботи над яким велися під керівництвом інженера Джеральда Булла (Gerald Bull), військового вченого, який присвятив все своє життя створенню зброї великих розмірів. Будівництво гігантської космічної гармати почалося в 1962 році на полігоні поблизу аеропорту Барбадосу.

Базою космічної гармати стало корабельне знаряддя калібром 16 дюймів (410 мм) і довжиною 20 метрів (65 футів), які, як правило, встановлювалися на морських військових судах класу лінкор. Пізніше до знаряддю був приєднаний ще один стовбур, після чого його довжина дорівнює 40 метрів (130 м). Снаряд для цього знаряддя представляв собою захисну капсулу для корисного вантажу, яка розпадалася після пострілу, а контейнер з вантажем, як правило з щільно упакованої електронікою, злітав на висоту в декілька тисяч метрів.

Машины-монстры: HARP Gun - гигантская космическая пушка, ржавеющая на полигоне в Барбадосе


На жаль, цьому знаряддю так і не вдалося закинути вантаж на навколоземну орбіту. Після майже десятиліття безплідних досліджень і випробувань проект HARP був закритий у середині 1960-х років. Але Джеральд Булл не залишив свою мрію і продовжив роботу над створенням подібного знаряддя, яке мала кодову назву Project Babylon, але вже під патронатом Саддама Хусейна.

Слід зазначити, що в рамках проекту HARP було створено ще два гігантських космічних знаряддя, але до теперішнього часу збереглося тільки одне, масивний стовбур якого так і продовжує іржавіти на випробувальній майданчику полігону Барбадосу.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.

|