Menu

Саме довге відлуння в світі звучить протягом 112 секунд

Самое длинное эхо в мире звучит в течение 112 секунд


Більшості з людей доводилося опинятися в замкнутому приміщенні або в місці, акустичні властивості яких сприяють багаторазового відбиття звуку, акустичного ефекту, відомого під назвою ехо. Ймовірно, деяких людей цікавило те, скільки часу може тривати відлуння, але навряд чи кому-небудь вдавалося почути відлуння, яке тривало не більше декількох секунд. І ось, одного з дослідників вдалося виявити і зробити запис відлуння, яке триває рекордну на нинішній день час, відгомони початкового звуку можна якщо не чути, то реєструвати приладами протягом 112 секунд часу.

Честь виявлення місця з самим довгим відлунням належить професору Тревору Коксу (Trevor Cox), якому вдалося проникнути через 50-сантиметровий нафтопровід всередину нафтової цистерни, об'ємом 25.5 мільйона літрів одного з танків часів Другої Світової війни. Початковим звуком, був звук пістолетного пострілу, виробленого всередині цистерни. Широкосмугові звукові коливання продовжуються протягом 75 секунд з моменту пострілу, а низькочастотні коливання на частоті 125 Гц, що відповідає резонансній частоті порожнини цистерни, можна зареєструвати і через 112 секунд.

На жаль, людське вухо є не настільки чутливим, прилади, використані професором Коксом. Тому для того, щоб почути що-небудь на запису після 40-секундної позначки, потрібно одягнути хороші навушники і зробити гучність вище.

Луна, тривалістю 112 секунд, ймовірно, скоро займе належне місце в Книзі рекордів Гіннеса. А поточне ехо-рекордсмен має тривалість всього 75 секунд. Слід зазначити, що ще одним більш раннім рекордом вважалося ехо, тривалістю всього в 15 секунд.

|