Menu

На що був би схожий навколишній світ, якби можна було бачити сигнали стільникового зв'язку

На что был бы похож окружающий нас мир, если бы можно было видеть сигналы сотовой связи


Все навколишнє нас простір пронизаний тисячами невидимих радіосигналів, сигналами радіомовлення, телебачення, стільникового зв'язку, радіозв'язку і бездротових мереж передачі даних. І світ виглядав би зовсім по-іншому, якщо б ми могли бачити на власні очі, хай не все, але хоча б деякі з цих радіосигналів. Свого часу художник-візуалізатор Микола Лэмм (Nickolay Lamm) показав нам, на що може бути схожим навколишній світ, покритий сигналами мережі бездротової передачі інформації Wi-Fi. А зараз він же демонструє нам "багатогранний барвистий світ" мереж стільникового зв'язку і сигналів мобільних телефонів.

На что был бы похож окружающий нас мир, если бы можно было видеть сигналы сотовой связи


З першого погляду представлена візуалізація нагадує ілюмінацію в самий розпал якого-небудь свята. Але насправді, це зображення шестигранного сотовидного багатоколірного "ковдри", що вкривав собою міське середовище, має під собою досить серйозне наукове обґрунтування. Як і минулого разу, Микола Лэмм створював свої зображення, консультуючись з вченими, які є фахівцями в даній області. На цей раз в ролі консультантів виступав Данило Эрриколо (Danilo Erricolo), професор електротехніки та інформатики з університету Іллінойсу в Чикаго, і Френ Харацкиевич (Fran Harackiewicz), професор електротехніки та інформатики з університету Іллінойсу в Карбондейл.

Ось що розповідають вчені щодо цього "психоделічного" проекту Миколи Лэмма: "На першому зображенні ми бачимо упорядковану шестигранну сітку базових станцій стільникового зв'язку, що покриває один з районів Чикаго. Образ радіохвиль кожної з базових станцій відрізняється від образів інших станцій, адже до базових станцій підключено різну кількість користувачів, що використовують різні радіоканали. Об'єднання цих унікальних для кожної станції параметрів і дає її унікальну кольорову комбінацію, яка в реальності дуже швидко змінюється з часом. В районах з великим числом перебувають там людей колірні гами кожної базової станції будуть настільки багаті, що їх не зможе відтворити один з найбільш якісних моніторів або телевізорів".

На что был бы похож окружающий нас мир, если бы можно было видеть сигналы сотовой связи


Великі промені, які можна помітити на деяких зображеннях є сигналами потужних станцій стільникового зв'язку, що покривають прилеглі до міста райони. На зображенні Чикаго така станція забезпечує покриття стільникового зв'язку на частині площі озера Мічиган, на березі якого і знаходиться це місто. А на третьому, досить добре пізнаваному зображенні видно промені радіохвиль від вишки, яка забезпечує стільниковим зв'язком прилеглі райони Лос-Анджелеса.

Слід зауважити, що відсутність можливості візуального сприйняття радіохвиль людиною є не недоліком, а, швидше, великим благом для нього. Адже одна справа дивитися на наведені тут, хай і надзвичайно красиві, статичні зображення, а інша справа - це самому знаходитися в динамічному середовищі, що постійно змінює свою "забарвлення" з величезною швидкістю, мільйони разів в секунду, що просто зведе будь-якої людини з розуму за досить нетривалий час.

На что был бы похож окружающий нас мир, если бы можно было видеть сигналы сотовой связи


|