Menu

На що був би схожий навколишній світ, якби можна було бачити сигнали Wi-Fi

На что был бы похож окружающий нас мир, если бы можно было видеть сигналы Wi-Fi


Переважній більшості людей добре відомо, що таке Wi-Fi. Це стандарт бездротової передачі інформації за допомогою досить високочастотних радіохвиль, який використовують для підключення до Інтернету та інших мереж всі сучасні смартфони, планшетні комп'ютери, ноутбуки та інші електронні пристрої. Але що б сталося, якщо б можна було візуально бачити радіосигнали мереж Wi-Fi, як це міг робити один із головних героїв популярного науково-фантастичного серіалу "Люди Альфа"? Ймовірно, вся навколишнє середовище була б буквально затягнута "електричним туманом", а в місцях великого скупчення людей, наприклад, у центрі великих міст, цей туман перетворився б справжні подобу дуже щільного смогу. Більш точно окреслити вищезгадану ситуацію спробував художник Микола Лэмм (Nickolay Lamm), якому надавав допомогу в цій справі М. Браунінг Фогель (M. Browning Vogel), колишній співробітник Дослідницького центру НАСА імені Еймса, а нині учений, має ступінь доктора філософії з астробіології і викладає в одному з університетів.

На что был бы похож окружающий нас мир, если бы можно было видеть сигналы Wi-Fi


Слід зауважити, що все, що можна побачити на представлених знімках, є не просто вигадкою художника. В основу створених зображень були покладені основні фізичні закони і принципи розповсюдження радіохвиль, що враховують всі особливості високочастотних радіохвиль діапазону, в якому працює все устаткування стандарту Wi-Fi. При створенні зображень Лэммом і Фогелем були враховані всі особливості радіохвиль діапазону 2.4 ГГц, їх частота, амплітуда і дальність розповсюдження. А різними квітами, червоним, жовтим, зеленим і синім, на зображеннях показано різні частотні канали, поняття яких відомо всім, хто більш-менш знайомий з роботою устаткування стандарту Wi-Fi.

На что был бы похож окружающий нас мир, если бы можно было видеть сигналы Wi-Fi


Будь-який електронний пристрій, що має в своєму складі Wi-Fi - передавач, формує навколо себе сферичну область, наповнену радіохвилями, сила яких зменшується по мірі віддалення від джерела сигналу. Розміри можуть коливатися від 20 до 100 метрів, що безпосередньо залежить від потужності передавального пристрою. Але високочастотні радіосигнали дуже погано проходять через стіни споруд і навіть дерева є для них серйозною перешкодою, що значно знижує якість цих радіосигналів. Саме тому ми не бачимо на знімках простого нагромадження сфер, картина поширення радіохвиль у навколишньому середовищі набагато більш складна, а взаємодію радіохвиль від різних джерел, інтерференція і інші ефекти стають причиною виникнення піків, провалів і більше складних утворень, справжніх "вирів" загалом електромагнітному полі.

На что был бы похож окружающий нас мир, если бы можно было видеть сигналы Wi-Fi




|