Menu

Сама крихітна "лінійка" призначається для вимірювання руху на макромолекулярному рівні.

Самая крошечная "линейка" предназначается для измерения движения на макромолекулярном уровне.


Підлогу Аливизэтос (Paul Alivisatos) з Національної лабораторії Лоуренса в Берклі спроектували і виготовили першу у своєму роді микроминиатюрную "лінійку", вимірювальний інструмент, призначений для вимірювань будови і руху макромолекул, таких як ланцюжка ДНК.

Вимірювальний пристрій має форму латинської букви "H" і складено з п'яти золотих нанобрусков. Змінюючи за допомогою спеціальних методів довжину і положення кожної з частин цього вимірника, дослідники добилися стійкого формування плазмонів, хмар вільних електронів, розташованих над поверхнею металу і володіють унікальними оптичними властивостями. При переміщенні частин вимірювача ці плазмоны починали взаємодіяти один з одним і з'єдналися в один плазмон великих розмірів.

Молекула рухається всередині вимірювального пристрою, впливає на його рухомі частини. Разом з цим відбувається і зміна оптичних властивостей плазмонів, відбитий від яких світло і є тим мірилом, за допомогою якого можна визначити розміри молекул і їх рух в трьох вимірах.

Дослідники вважають, що такі мініатюрні вимірники можуть використовуватися в біохімії для вивчення процесів згортання білків, взаємодії молекул ДНК з різними ферментами і для інших застосувань, де потрібно високоточне вимірювання малих переміщень макрообъектов.



|