Menu

За допомогою нової технології були отримані нанопроводники кілометрової довжини.

С помощью новой технологии были получены нанопроводники километровой длины.


Розробивши нову технологію обробки високотехнологічних матеріалів, дослідники сплели вчинені нитки, що складаються з декількох високоякісних нанопроводів. При цьому, довжина кожної сплетеною нитки становила близько тисяч метрів. Ця технологія, описана в онлайн-випуску журналу Nature Materials від 12 червня, дозволить проводити найтонші і однорідні нанопроводники. Такі нанопроводники знайдуть широке застосування у всіляких датчиках, енергетичних пристроїв, в області медичної техніки і діагностики, і в будь-яких малогабаритних електронних пристроях.

Досить вкрай рідко можна побачити поєднання приставок нано - та кіло-, адже ці величини відрізняються між собою на 12 порядків, каже Мехмет Бейиндир (Mehmet Bayindir), вчений, який очолює дані дослідження в Інституті матеріалознавства та нанотехнологій університету Білкент (Institute of Materials Science and Nanotechnology at Bilkent University) в Туреччині. Сучасна реалізація класичної прядки, дозволила дослідникам витягнути нанонити, розміри яких обчислюються мільярдними частками метра, на кілометрову довжину.

Вихідним матеріалом для виробництва нанопровідників став твердий металевий прут діаметром 10 міліметрів, покритий міцним полімерним покриттям. Метал прутка був размягчен з допомогою високої температури і витягнуть в довгу нитку, товщиною в кілька мікрометрів. Отримана нитка була розділена на відрізки довжиною 15 сантиметрів, з яких, практично класичним способом, був пліток кінцевий нанопроводник. Повторна обробка сплетеного нанопроводника високою температурою дозволила упорядкувати розташування ниток, які вклалися в бездоганну структуру, на зразок структури сталевих тросів, які кожен з нас бачив не один раз. Після кількох таких етапів дослідники отримали довгий нанопроводник, що складається із сотень нанопроводів. Якщо розплести і розташувати в ряд усі нанодроти цього провідника, то їх сумарної довжини вистачило б на те, щоб "зловити в петлю" земна куля повністю.

С помощью новой технологии были получены нанопроводники километровой длины.


Досягнення турецьких дослідників переслідує мету не тільки стати однією з записів книги рекордів Гіннеса, куди, до речі, вже була подана відповідна заявка. Як вже згадувалося раніше, такі нанопроводники можуть бути дуже корисними для розробки нових світлочутливих пристроїв, освітлювальних приладів, мініатюрних транзисторів, мікросхем та інших електронних приладів, де потрібні електричні з'єднання, виконані з допомогою найтонших провідників.

Розроблена технологія, згідно із заявою розробників, була успішно застосована і до інших матеріалів. Серед матеріалів, з яких вдалося спрясти нанопроводники було скло, різні полімерні матеріали і п'єзоелектричні матеріали, що виробляють електрику при фізичної деформації.

|