Menu

"Друковані" метаматеріали - основа для створення плаща-невидимки, який можна буде надіти на себе.

"Печатные" метаматериалы - основа для создания плаща-невидимки, который можно будет надеть на себя.


Метаматеріали - це матеріали, створені з декількох різних матеріалів або матеріали, що мають неймовірно складну будову, або обидва цих варіанти в одному. Одним з унікальних властивостей деяких видів метаматеріалів є те, що вони здатні ефективно переломити падаюче світло таким чином, що об'єкти, покриті шаром такого метаматеріалу, стають повністю невидимими. До цього часу все вищесказане було вірним для об'єктів, настільки малих за розміром, що їх неможливо і так побачити неозброєним оком, але новий процес виготовлення метаматеріалів здатний забезпечити виробництво листів останніх, на площі достатніх, що б покрити ними одяг, яка перетвориться в плащ-невидимку.

В даний час більшість метаматеріалів є тільки продуктом наукових лабораторій. Складні структури на поверхні метаматеріалів створюються за допомогою електронного променя, який буквально "гравірує" металеві поверхні. Беручи до уваги складність такого процесу слід зазначити, що більшість експериментальних метаматеріалів, створених в лабораторіях для досліджень, мали габарити, що не перевищують 100 мікрометрів, що цілком порівнянно з товщиною людського волоса. Але дослідники з університету штату Іллінойс розробили нову технологію "друку" складних структур на поверхні матеріалу, яка перетворює звичайний матеріал в метаматеріал з унікальними оптичними властивостями.

Звичайно, новий технологічний процес є чимось середнім між методом традиційної друкування і штампування. Та і якість створюваних з допомогою нового методу структур на поверхні матеріалу виходить дещо гірше, ніж при використанні технології електронної "гравіювання". Але ці недоліки компенсуються продуктивність нового методу, з його допомогою вже зараз виходить виготовити досить якісні поверхні метаматеріалів, площею в кілька квадратних сантиметрів. А надалі це значення може збільшитися і до квадратних метрів.

Такі великі площі створюваних метаматеріалів дозволять створювати "покриття-невидимки" для будь-яких великих об'єктів і в будь-якому діапазоні світлових хвиль, як в інфрачервоному, так і у видимому діапазоні світла. Ще однією областю використання метаматеріалів є створення так званих "суперлінз", які дозволять розглянути об'єкти менші за розміром, ніж межа дифракції світла. З вищезгаданого межі, використовуючи звичайні оптичні мікроскопи, не виходить розглянути об'єкти, розміром менше довжини хвилі відбиваного світла, в даний час ця межа дорівнює 400 нанометрам. З допомогою суперлінз, що дозволяють обійти класичні закони оптики, можна буде розглядати і вивчати об'єкти розміром близько 2 нанометрів, а це вже рівень розміру однієї молекули органічної речовини.

|