Menu

Новий метод аналізів відбитків пальців, заснований на нанотехнологіях, дозволить отримати нові підказки для старих нерозкритих справ.

Новый метод анализов отпечатков пальцев, основанный на нанотехнологиях, позволит получить новые подсказки для старых нераскрытых дел.


Новий метод виявлення і аналізу відбитків пальців може полегшити долю судових дослідників. За допомогою нового методу можна виявити і ідентифікувати старі, висохлі відбитки, що дозволить отримати нові докази у старих нерозкритих справах. Використовуючи золоті наночастинки, дослідники можуть виявляти залишки амінокислот, що збереглися в мізерних кількостях навіть на гладких непористих поверхнях. А це, в свою чергу, дозволяє отримати настільки чіткі відбитки, які неможливо отримати іншими методами, використовуваними в судовій практиці.

Незважаючи на останні досягнення в аналізі ДНК і аналізі зразків крові, використання старомодних відбитків пальців в якості доказів, що є основним методом визначення особистості людей, присутніх на місці злочину. Але в деяких випадках отримання чітких відбитків пальців надається важкою, часом нездійсненним завданням. Залишені відбитки не зберігаються тривалий час на непористих поверхнях, а люди з сухою шкірою залишають нечіткі розмиті відбитки, що ускладнює процес ідентифікації особистості.

Дослідники з Австралії і Іллінойського університету знайшли новий спосіб виявлення відбитків пальців. Він заснований на використанні слідів амінокислот, які так чи інакше присутні в потовыделениях людини. Велика частина амінокислот у будь-якому випадку розсіюється при тривалому зберіганні в сухих умовах, але новий метод може "пронюхати" навіть крихітну концентрацію залишків.

По суті новий метод не виявляє самі відбитки, а виявляє хімічні сліди відбитків. Дослідники на основі антитіл крові розробили спеціальні клітини, які зв'язуються з більшістю видів амінокислот, і об'єднали ці модифіковані антитіла з золотими античастицами. Коли клітини зв'язуються з амінокислотами, наночастинки розташовуються у великих кількостях уздовж поверхні з великою кількістю амінокислот, що призводить до "прояву" досить чіткого відбитка пальця.

У випущеному прес-релізі, вчені зазначили, що новий метод дозволяє досягти набагато більших результатів, ніж традиційні методи аналізу, включаючи посипання відбитків спеціальним порошком або вплив на відбитки парами деяких хімічних речовин. Як тільки з допомогою нового методу отримано чіткий відбиток пальця, то для ідентифікації людини за папиллярному малюнку використовуються старі і перевірені часом методи.

|