Menu

Силицен - конкурент графену в галузі наноматеріалів.

Силицен - конкурент графену в области наноматериалов.


Графен, найбільша знаменитість в галузі наноматеріалів, в найближчий час зіткнеться з новим конкурентом. Цим матеріалом стане силицен, матеріал у вигляді одноатомной плівки, але на цей раз з кремнію. На зустрічі Американського фізичного товариства, що відбулася в Далласі 24 березня 2011 року, фізик Антуан Флеренс (Antoine Fleurence) з інституту науки і технологій в Ишикаве, Японія, представив новий матеріал і докладно описав технологію його отримання.

Антуан Флеренс і його колеги вирощували листи силицена на поверхні керамічної підкладки з диборида цирконію. Зроблена потім рентгенографія показала, що новий матеріал має таку ж шестигранну стільникову структуру, як і графен. Але вперше силиценовую плівку вдалося отримати не японцям ще в минулому році Гі Ле Ле, фізику з університету Провансу в Марселі, Франція, вдалося виростити на поверхні срібного кристала смуги силицена, шириною 1.6 нанометра.

Силицен - конкурент графену в области наноматериалов.


Дані, опубліковані японцями і групою Ле Ле, вказують на те, що крім схожої структури, графен і силицен володіють поруч і інших подібних властивостей, у тому числі і електричних. Але в дослідженнях, проведених французькими вченими, не було можливості вивчити електричні властивості нового матеріалу, адже плівка була вирощена на поверхні срібла, яке є електричним провідником. Але ізоляційна підкладка, на якій були вирощені листи силицена японськими вченими, дає можливість науковцям зробити прямі дослідження електричних властивостей нового матеріалу і визначити, чи працюють ті ж самі квантові ефекти, які дають настільки чудові властивості графену.

Навіть якщо новий матеріал, силицен, і буде володіти властивостями, подібними до властивостей графену, то він навряд чи зможе стати йому гідним конкурентом. Це буде визначатися складністю і дорожнечею процесу його виробництва, на відміну від процесу виробництва графена. Адже відомо, що російські вчені, які отримали Нобелівську премію 2010 року в області фізики, отримали графен, використовуючи шматок ізоляційної стрічки і графітовий стрижень простого олівця.

|