Menu

Нанотрубки будуть использваться у виявленні дефектів матеріалів

Нанотрубки будут использваться в обнаружении дефектов материалов


Технології виробництва та використання вуглецевих нанотрубок не є новими, але вони майже не знайшли ще широкого практичного застосування ніде, крім як у наукових лабораторіях. Вуглецеві нанотрубки складаються із графена - одношарового графіту, згорнутого в трубку. Діаметр таких трубок не перевищує декількох десятків нанометрів, довжина ж їх кілька сантиметрів. Завдяки такій структурі нанотрубки мають більшу питому провідність, що дає можливість використовувати їх в якості провідників електричного струму.

Брайан Л. Вардл (Brian L. Wardle), професор аеронавтики і астронавтики в Массачусетському технологічному інституті, разом з колегами розробили технологію, що дозволяє використовувати нанотрубки для виявлення внутрішніх дефектів композитних матеріалів. Принцип роботи пристрою полягає у створенні тонкого променя спрямованої енергії для нагрівання досліджуваної поверхні з матеріалу, що містить у своєму складі вуглецеві нанотрубки, з наступним включенням термографічного камери для відстеження змін температури матеріалу. Таке точкове нагрівання дозволяє досліджувати поверхню швидше, так як немає необхідності нагрівати весь об'єкт.

Таким чином, виробництво нанотрубок нарешті буде мати практичне застосування. В даний час ВПС і ВМФ США проявляє сильний інтерес до даної технології і розроблених пристроїв. З їх допомогою можна швидше і більш якісно проводити діагностику і дефектоскопного стану конструкцій, поверхонь літальних апаратів і морських суден, вчасно виявляючи навіть мікроскопічні пошкодження, неможливі для виявлення іншими способами.

|