Menu

Новий науковий інструмент може "образмерить" і вивчити окремо взяті примірники будь-яких наночастинок.

Новый научный инструмент может "образмерить" и изучить отдельно взятые экземпляры любых наночастиц.


Вчені з Каліфорнійського університету в Санта-Барбари (UCSB) розробили новий науковий інструмент, здатний не тільки виявити в загальній масі окремі екземпляри наночастинок, але і виміряти їх основні характеристики, такі як геометричні розміри, обсяг і щільність матеріалу. При цьому, новий інструмент дозволяє виконувати ці прецизійні вимірювання з наночастинками, розміром в декілька десятків нанометрів.

"Наш інструмент відкриває найширші можливості для подальшого розвитку нанотехнологій та аналізу наночастинок в мікробіології" - розповідає Жан-Люк Фрекен (Jean-Luc Fraikin) з лабораторії Soh у відділі машинобудування UCSB.

Новий пристрій, по суті, являє собою складну напівпровідникову структуру, нанесену на підкладку з ізоляційного матеріалу, на якій так само вигравірувані канали, по яких переміщується рідина, що містить досліджувані наночастинки. Швидкодію нового інструменту теж вражає, за одну секунду з його допомогою можна виконати аналіз понад півмільйона частинок. Фрекен порівнює структуру пристрою з наноразмерным турнікетом, який пропускає потік частинок по одній, проводячи всі необхідні заміри по мірі просування частинки крізь спеціальний канал.

Крім вимірювання характеристик наночастинок, з урахуванням складного складу матеріалу з якого вони виготовлені, новий інструмент виявився в змозі виявити навіть бактерії і віруси. При цьому він спрацював однаково добре в тих випадках, коли ці частинки були і в середовищі фізіологічного розчину, і в крові гризуна.

"Вимірювач наночастинок" був розроблений в лабораторії Ендрю Клелэнда (Andrew Cleland), професора фізики UCSB, за сприяння дослідної групи Ерккі Руослати (Erkki Ruoslaht), професора з медичного дослідницького інституту Сенфорда-Бернэма в UCSB.

|