Menu

Транзистори на вуглецевих нанотрубках відкриють еру виробництва дешевих електронних пристроїв.

Транзисторы на углеродных нанотрубках откроют эру производства дешевых электронных устройств.


Розробка нової технології виробництва транзисторів і логічних схем з вуглецевих нанотрубок може стати початком ери високоякісної, портативної та гнучкої електронної продукції, притому за надзвичайно доступною ціною. Саме так вважають розробники цієї нової технології, міжнародна команда вчених з університету Аалто в Фінляндії і університету Нагої в Японії. Нова технологія дозволяє швидко і легко створювати високоефективні тонкоплівкові транзистори на основі вуглецевих нанотрубок, нанесені на пластмасову основу.

В останні роки вже були спроби виготовлення транзисторів на основі вуглецевих нанотрубок. Вуглецеві нанотрубки, які володіють чудовою електропровідністю і хімічною стійкістю, вважаються одним із найбільш перспективних напрямків розвитку електроніки, адже досвідчені зразки транзисторів на основі однієї єдиної нанотрубки показують абсолютно фантастичні результати. Але, подальше поширення отриманих технологій обмежує той факт, що деякі нанотрубки під час процесу "збирання" транзисторів втрачають або повністю змінюють свої електричні характеристики.

Інноваційний метод виробництва "нанотрубочних" транзисторів заснований не на використанні єдиної нанотрубки, а на тонкій плівці, що складається з безлічі переплетених нанотрубок. Нанотрубки вирощуються під тиском в середовищі природного газу і осаджуються на поверхні фільтра, формуючи найтоншу полоні. Після цього, плівка з нанотрубок переноситься на пластикову підкладку, на якій і відбувається подальше формування напівпровідникових структур, які є елементами майбутніх транзисторів і логічних схем.

Результати цих досліджень були опубліковані в журналі Nature Nanotechnology від 6 лютого 2011 року.

|