Menu

Покриття з графенової плівки дозволить виготовити самоочищаються скла.

Покрытие из графеновой пленки позволит изготовить самоочищающиеся стекла.


Команда вчених з університету Вандербілта (Vanderbilt University) розробила технологію використання покриттів з графенової плівки, яка дозволить виготовити самоочисне скло, приміром лобове скло автомобіля, який не буде вимагати необхідності роботи двірників для свого очищення. Джеймс Дікерсон (James Dickerson) і його колеги розробили методику вирощування графенового покриття прямо на поверхні скла, що дозволяє надати склу високі водо - та брудовідштовхуючі властивості. Завдяки цьому крапельки води і частинки грязі не зможуть затриматися на склі і будуть скочуватися вниз.

"Графеновое покриття повністю прозоро завдяки його атомарної товщині, технологія його нанесення неймовірно проста і дешева" - розповідає Джеймс Дікерсон. - "Техніка та пристрої, використані нами, можуть бути легко перероблені для реалізації технології в промислових масштабах".

Для створення графенового покриття вчені використовували технологію электрофоретического зсуву, яка широко використовується для нанесення різних типів покриттів, в основному, на керамічні об'єкти. Цей метод використовують електричне поле, що розповсюджується в рідкому середовищі, для впорядкування зважених в рідині наночастинок, з яких і формується власне покриття. Змінюючи рівень pH рідини і напруженість електричного поля, ученим вдалося добитися, що атоми вуглецю почали з'єднуватися на поверхні об'єктів в графенових плівку. Використовуючи один набір параметрів можна отримати надзвичайно гладку поверхню, покриту шаром атомарного вуглецю. Другий набір параметрів дозволяє формувати нерівне графеновое покриття, з чергуються западинами і здуттями, що забезпечує більшу шорсткість поверхні.

Отримане гладке атомарний покриття змушує воду, що потрапила на нього, розтектися по всій поверхні надзвичайно тонким шаром, а шорстке покриття змушує воду згортатися в крихітні крапельки, що збігають вниз під впливом сили тяжкості.

Використання графенових покриттів не обмежується тільки поверхнями скла. Використовуючи таку ж технологію, можна буде виготовляти покриття для корпусів суден, що самоочищається одягу, антикорозійні покриття, фасадні системи та системи захисту від снігу різних будівель і споруд. А вчені, очолювані Джеймсом Дикерсоном, збираються розробити подібну технологію нанесення покриттів з флурографена, фторований версії графена, яка представляє собою двовимірний тефлон. А, як відомо, тефлонові покриття володіють надзвичайно високими водовідштовхувальними властивостями.

|