Menu

Заморожений дим - найлегший твердий матеріал у світі.

Замороженный дым - самый легкий твердый материал в мире.


Дослідники створили новий вид матеріалу, який має найменшу щільність, неймовірну міцність і величезну площа активної поверхні. Цей матеріал, названий "заморожений дим" (frozen smoke), отримав назву за його напівпрозорого виду. Матеріал відноситься до класу аерогелів, в яких рідкі гелеві компоненти замінені газовими. Повна назва цього матеріалу - "Multiwalled Carbon NanoTube (MCNT) aerogel", а застосувати цей матеріал можна для виготовлення електронних компонентів, елементів хімічних реакторів, датчиків для виявлення токсичних речовин і інших забруднювачів навколишнього середовища.

Аерогелі вже давно застосовуються людьми для виготовлення теплоізоляції вікон і будівель, для виготовлення різних фільтрів і всіляких побутових пристроїв. Але всі попередні види аерогелів виготовлялися переважно з кварцу, оксидів металів, полімерів та вуглецевих сполук. Вперше в історії, з матеріалом MCNT, вчені досягли успіху у створенні аерогелю з вуглецевих нанотрубок.

Замороженный дым - самый легкий твердый материал в мире.


Отримати матеріал MCNT вдалося, замінивши рідкі компоненти вологого матеріалу MWCNT, так само заснованого на вуглецевих нанотрубках, спеціально підібраною газовою сумішшю. Після розпилювання вдалося отримати міцний матеріал з щільністю всього 4 мг. На кубічний сантиметр. Завдяки тому, що вуглецеві трубки надзвичайно гнучкі, новий матеріал так само володіє неймовірною гнучкістю і пластичністю, він може розтягуватися приблизно в тисячу разів. Аерогелі MCNT - чудово проводять електрику, що має величезний потенціал для їх використання в якості компонентів електронних пристроїв.

Звіт, що містить дані про технології виробництва аерогелів MCNT і результати тестів по визначенню властивостей цього матеріалу, буде опублікований в журналі ACS Nano.

|