Menu

Створена найскладніша на сьогоднішній день електронна схема на основі шести вуглецевих нанотрубок, містить 46 польових транзисторів

Создана самая сложная на сегодняшний день электронная схема на основе шести углеродных нанотрубок, содержащая 46 полевых транзисторов


Ні для кого не є секретом, що приблизно до 2020 року електроніка, заснована на кремнієвих напівпровідниках, досягне меж, після яких із-за фізичних обмежень буде неможливо зменшити розміри транзисторів і нарощувати їх швидкодію. Для подолання цієї граничної риси потрібні зовсім нові технології, які дозволять продовжувати мініатюризацію електроніки, витримуючи темпи, які диктуються темпами розвитку сучасних технологій. Одним із перспективних методів є використання польових транзисторів (field-effect transistor, FET) на основі вуглецевих нанотрубок (carbon nanotube, CNT). Створені на поточний момент досвідчені зразки таких транзисторів володіють приголомшливими характеристиками, а їх розміри складають нанометры. Тим не менш, на сьогоднішній день ще не існує технологій, які дозволяв налагодити виробництво "нанотрубочних" транзисторів (CNT-FET) в промислових масштабах.

Багато групи вчених працюють над рішенням вищезгаданої проблеми і досить значних успіхів у цьому вдалося домогтися групі Тиэн Пея (Tian Pei) з Пекінського університету, Китай. Вони розробили модульний метод, за допомогою якого можна створювати складні інтегральні схеми, побудовані на базі CNT-FET транзисторів. Для демонстрації можливостей розробленої ними технології дослідники виготовили схему управління 8-бітної магістральної шини, яка складається з 46 транзисторів, розташованих на поверхні шести вуглецевих нанотрубок. Ця схема є найскладнішою на сьогоднішній день схемою такого виду, але процес її виготовлення дозволить у недалекому майбутньому виробляти схеми більш високого рівня складності.

Основною проблемою, з якою дослідники стикаються, намагаючись використовувати вуглецеві нанотрубки, є їх неоднорідність. У всій масі одержуваних нанотрубок практично неможливо зустріти дві абсолютно однакові нанотрубки, вони обов'язково розрізняються довжиною, діаметром і наявністю дефектів у різних місцях. Крім цього, одержувані нанотрубки, в силу особливостей їх структури, можуть бути як напівпровідниками, так і провідниками. І хоча вже існують методи сортування нанотрубок, вони в більшості випадків призводять до пошкодження структури та погіршення їх електричних властивостей.

Создана самая сложная на сегодняшний день электронная схема на основе шести углеродных нанотрубок, содержащая 46 полевых транзисторов


Для того, щоб обійти проблему неоднорідності нанотрубок, дослідники зазвичай будують схеми з єдиною нанотрубки, на поверхні якої можуть розташовуватися від сили пару десятків транзисторів. Це сильно звужує функціональність електронних схем, які обмежуються поки найпростішими логічними і арифметичними елементами.

Розроблена китайськими вченими технологія дозволяє створювати досить складні схеми, використовуючи декілька різних нанотрубок, незважаючи на їх неоднорідність і відмінність у властивостях. Цього вдалося домогтися за рахунок модульного підходу, при якому в якості основного сполучного модуля виступає схема з восьми транзисторів, створена з двох нанотрубок з різними властивостями. Ця схема, звана 8-T, є основним блоком з яких складають більш складні схеми.

Схема 8-T може виступати в якості базового модуля широкого ряду електронних схем, з яких можна, як з цеглинок складати пристрою по складності не поступаються сучасним мікропроцесорів. І ці пристрої будуть відрізнятися від їх кремнієвих аналогів більш високими швидкостями роботи і вкрай низькою кількістю споживаної енергії.

"За допомогою нашої технології ми в найближчому майбутньому плануємо створити інтегральні схеми, які виграють у кремнієвих схем практично за всіма параметрами. Нанотрубочные схеми будуть набагато менше кремнієвих, вони набагато швидше їх і споживають набагато менше енергії. Схеми можуть зберігати працездатність в умовах вкрай низьких температур і високого рівня іонізуючого випромінювання, що дозволить використовувати їх в космосі. Нанотрубочные схеми також працюють при відносно високих температурах, що дозволить у деяких випадках відмовитися від систем охолодження. Схеми з вуглецевих нанотрубок можна буде виготовляти на прозорих і гнучких підставах, які за умови використання певних матеріалів, будуть володіти біологічною сумісністю".

|