Menu

Машини-монстри: Самий маленький і найшвидший у світі нанодвигатель

Машины-монстры: Самый маленький и самый быстрый в мире нанодвигатель


Група дослідників з Техаського університету в Остіні створила й перевірила працездатність того, що з упевненістю можна назвати самим маленьким і самим швидким нанодвигателем в світі. Габарити цього нанодвигателя порівнянні з габаритами єдиної клітини тканин живих істот, і він може використовуватися для приведення в дію нанороботів, які будуть знищувати хворі клітини або доставляти необхідні лікарські препарати.

У майбутньому будь-яка людина, що отримав діагноз наявності онкологічного захворювання, чи зможе проковтнути якусь "чарівну таблетку", заповнену масою крихітних наноботів, які самі виявляють хворі ракові клітини, знищують їх або використовують відповідні лікарські препарати, залишаючи при цьому здорові клітини в недоторканності. І для того, щоб привести в дію таких нанороботів, необхідний досить потужний, швидкісний, мініатюрний двигун, який, крім того, здатний працювати безперервно протягом досить тривалого часу.

Машины-монстры: Самый маленький и самый быстрый в мире нанодвигатель


Пристрій, розроблений групою, очолюваної професором Донглеи Феном (Prof. Donglei Fan), повністю задовольняє всім перерахованим вище критеріям. Сверхминиатюрное пристрій має дуже просту структуру і складається всього з трьох частин, які з'єднані один з одним за допомогою спеціальної технології, що використовує постійні і змінні електричні поля, на яку очікується отримання патенту найближчим часом.

Нанодвигатель має габарити близько 1 мікрометра в будь-якому вимірі. І як показали випробування, цей нанодвигатель може працювати значно довше, ніж інші подібні пристрої, створені раніше. Пристрій призначений для перетворення електричної енергії в енергію механічного руху, максимальна частота обертання нанодвигателя становить 18 тисяч оборотів в хвилину, що можна порівняти зі швидкістю обертання турбін реактивних літаків. А під час випробувань нанодвигатель пропрацював на максимальній швидкості безперервно протягом 15 годин часу.

Машины-монстры: Самый маленький и самый быстрый в мире нанодвигатель


Крім цього, розроблена дослідниками технологія дозволяє реалізувати повний контроль роботи нанодвигателя. Він може бути включений або вимкнений в необхідний момент часу, його можна змусити обертатися за і проти годинникової стрілки, обертатися з різною швидкістю і синхронізуватися з іншими подібними нанодвигателями.

Першим застосуванням нанодвигателя вчені вважають технологію доставки та вивільнення лікарських препаратів, які у вигляді наночастинок будуть нанесені на поверхню рухомого елемента. Чим вище буде швидкість обертання двигуна, тим більша кількість лікарського препарату буде вивільнено. А незабаром дослідники збираються створити перших експериментальних наноботів, які будуть приводитися в дію нанодвигателями і які зможуть проводити різні операції з хворими клітинами організму.



|