Menu

Військові планують у найближчому майбутньому озброїти безпілотники протиракетними лазерами

Военные планируют в ближайшем будущем вооружить беспилотники противоракетными лазерами


На минулому тижні американські військові почали реалізацію нової програми, в рамках якої повинні бути розроблені і випробувані дослідні зразки бортових бойових лазерних систем, призначених для установки на безпілотних і пілотованих літальних апаратах, які зможуть захистити ці апарати від протиповітряних ракет і загроз іншого типу. Роботи в рамках проекту, що отримав назву "Project Endurance" будуть зосереджені на мініатюризації компонентів лазерних технологій, розробці нових методів виявлення, захоплення і супроводу цілей, і на розробці технологій високошвидкісного керування променем лазера.

В рамках бюджету Пентагону на 2014 рік на реалізацію програми Project Endurance виділена сума в 26 мільйонів доларів, 14.6 мільйонів з яких буде передано компанії Northrop Grumman, а 11.4 мільйона надійде на рахунок компанії Lockheed Martin, двох компаній, які вже мають досить багатий досвід і напрацювання у справі створення малогабаритного лазерного зброї.

Самим слабким місцем сучасних безпілотних літальних апаратів є досить низька швидкість їх польоту, мала маневреність і необхідність перебувати тривалий час в одному і тому ж районі. Все це робить безпілотники, незважаючи на їх малопомітність і використання стелс-технологій, чудовими мішенями для протиповітряних ракет та інших засобів протиповітряної оборони. Саме на посилення цього слабкого місця безпілотних літальних апаратів націлена програма Project Endurance, в результаті реалізації якої безпілотники отримають можливість самостійно захищатися від загрози ППО супротивника.

Згідно з планами проекту Project Endurance, стадія проектування засобів лазерних бойових бортових установок повинна бути завершена до кінця фінансового 2013 року. У проміжку між 2014 і 2016 роками буде відбуватися виготовлення і всебічні випробування бойових лазерів, а повністю готові до розгортання системи повинні з'явитися до кінця 2016 року, до початку 2017 року.

Слід зазначити, що проект Project Endurance є прямим спадкоємцем" програми Excalibur Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA, метою якої була розробка компактних оптичних технологій, які стануть основою масштабованих систем лазерного озброєння, яке буде мінімум в 10 разів компактніше і легше, ніж існуючі потужні хімічні лазерні система".

|