Menu

Датчики, розміщені в каналізаційних колекторах, дозволять виявити виробників саморобних вибухових пристроїв

Датчики, размещенные в канализационных коллекторах, позволят выявить изготовителей самодельных взрывных устройств


Не варто нікому нагадувати, яку загрозу становлять для людей саморобні вибухові пристрої. Майже щотижня у засобах масової інформації з'являються повідомлення про вибухи, що сталися в тому чи іншому куточку земної кулі, які забирають багато людських життів і відповідальність за які бере на себе одна з численних терористичних організацій. Боротьба з подібними терористичними актами є досить складною справою, що залучені агенти спецслужб, які працюють під прикриттям, вся міць засобів зовнішнього спостереження і систем електронної розвідки. Але у групи європейських дослідників є рішення, яке допоможе виявити і нейтралізувати саморобні вибухові пристрої ще раніше, на етапі їх виготовлення в кустарних умовах.

Вищезазначеним рішенням є розгортання мережі високочутливих датчиків, які будуть встановлені в колекторах і трубопроводах міських каналізаційних мереж. Ці датчики, що розробляються в рамках європейського проекту EMPHASIS, налаштовані на виборче детектування певних хімічних речовин, реактивів і компонентів, що використовуються при кустарному виготовленні вибухових речовин і саморобних вибухових пристроїв.

Така технологія, звичайно, не спрацює проти добре обладнаних підпільних лабораторій, в яких без особливих труднощів можна буде нейтралізувати небезпечні речовини і продукти хімічних реакцій. Але ця технологія і не націлена на таке, за добре організованими лабораторіями, як правило, стоять потужні терористичні організації, стеження спецслужб за якими дає прийнятні результати. Ця технологія, в першу чергу, орієнтована на виявлення кустарів-одинаків, які займаються виготовленням вибухівки на своїй кухні або у ванній, допускаючи скидання відходів своєї діяльності в каналізаційну мережу.

Після того, як датчики реєструють поява в каналізації певних хімічних речовин, у спеціально організований для цих цілей підрозділ поліції передається відповідний сигнал. По дорозі поширення хімічних речовин у каналізації можна приблизно визначити точку, де ці речовини потрапили в каналізацію. Після цього в справу вступають методи, що дозволяють точно визначити місце виготовлення вибухових речовин або вибухових пристроїв. Ці методи включають в себе газову хроматографію, лазерну спектроскопію та інші методи, здатні виявити наявність у повітрі різних хімічних речовин навіть у вкрай малих концентрацій. Обладнання може використовуватися як у пересувному мобільному варіанті, у вигляді переносних пристроїв і у вигляді пристроїв, встановлених на безпілотних літальних апаратах.

В даний час в європейському проекті Emphasis (Explosive Material Production Hidden Agile Search and Intelligence System) задіяно дев'ять різних організацій, які розробили концепцію єдиної системи, що включає систему датчиків, супутню інфраструктуру і додаткові технічні засоби. Більшість розроблених датчиків і електронних пристроїв вже пройшло попередню перевірку в лабораторних умовах, а в наступному році планується розгортання мережі таких датчиків в каналізаційних колекторах одного з європейських міст.

|