Menu

Компанія Lockheed Martin починає роботи по створенню SR-72, літака-розвідника наступного покоління

Компания Lockheed Martin начинает работы по созданию SR-72, самолета-разведчика следующего поколения


Свого часу літак SR-71 Blackbird, Чорний дрізд, був вершиною досягнень технології повітряної розвідки і спостереження. Ця "гладка" чорна машина була найшвидшою "птахом", яку бачило небо Землі. SR-71 літав в три рази вище і швидше найшвидших авіалайнерів, вдивляючись вниз з допомогою своїх камер, радарів і інших сенсорів. Але з того моменту світ і технології зробили крок незмірно далі, залишивши Чорного Дрозда практично не у справ.

Компания Lockheed Martin начинает работы по созданию SR-72, самолета-разведчика следующего поколения


Сучасні розвідувальні технології складаються з супутників-шпигунів і безпілотних літальних апаратів - невидимок. Ці кошти і стали причиною відставки літаків-розвідників типу SR-71. Але, у використовуваних технологій зараз є і свої недоліки, супутники-шпигуни, наприклад, легко відстежуються, що дозволяє зацікавленим особам приймати ефективні заходи щодо приховування своїх дій. Стелс-технології, хоч і успішно застосовуються, але не можуть повністю приховати літальні апарати від пильного погляду інших технологій. Всі ці недоліки створюють так звані мертві зони, в яких можуть ховатися і діяти дуже нехороші люди.

Компания Lockheed Martin начинает работы по созданию SR-72, самолета-разведчика следующего поколения


Вищезазначені недоліки мережі розвідки і спостереження є проміжком, який компанія Lockheed Martin збирається заповнити урочистим поверненням Чорного Дрозда, звичайно, не самого літака SR-71, а його наступника, літака SR-72, який буде відрізнятися як небо і земля від свого попередника.

Як і його попередник, SR-72 також буде мати два двигуна, тільки це будуть не зовсім звичайні реактивні двигуни, це будуть гібридні двигуни, здатні працювати як традиційні реактивні і як прямоточні гіперзвукові двигуни. Така гібридна рухова система дозволить літаку SR-72 розганятися до швидкості в 6 Мах, що в два рази швидше, ніж швидкість літака-розвідника SR-71. Ця швидкість стане основним коником літака SR-72, який зможе побачити "поганих хлопців" раніше, ніж вони зможуть сховатися в укриття. Крім розвідки і спостереження літак SR-72 буде здатний до нанесення точкових "хірургічних" ударів по ряду обраних цілей.

Компания Lockheed Martin начинает работы по созданию SR-72, самолета-разведчика следующего поколения


Компанія Lockheed Martin планує створення першого повністю працездатного прототипу літака SR-72 до 2018 року. Це, без сумнівів, є досить жорстким графіком, особливо з урахуванням, що гіперзвукові і гібридні двигуни зараз перебувають лише в стадії розробки і досвідчених випробувань, які часто закінчуються невдачами. Але якщо компанії Lockheed Martin вдасться реалізувати свої плани, то в світі з'явиться нове високошвидкісне зброю, про наближення якого не зможе вчасно попередити ніяка система і яке не зможе наздогнати і влучити ні одна з існуючих нині ракет класу повітря-повітря і земля-повітря.

|