Menu

Озброєний робот HDT Protector готовий прямо зараз вийти на поле бою

Вооруженный робот HDT Protector готов прямо сейчас выйти на поле боя


Армії всіх розвинених країн в даний час ведуть інтенсивну роботу в напрямку розробки бойових робототехнічних систем і якнайшвидшого прийняття їх на озброєння. Природно, що лідируюче положення в цьому напрямку займають американські військові, які спираються на потенціал безлічі потужних оборонних компаній. Підтвердженням цьому стало чотириденне захід, яке проводилося на полігоні військової бази форт Беннінг, на якому провідні приватні компанії, серед яких були такі відомі компанії, як Northrop Grumman, 5D Robotics, iRobot, QinetiQ і Lockheed Martin, демонстрували можливості їх бойових роботів. Новачком на цьому полі стала компанія HDT Global, відділення якої, під назвою HDT Robotics, демонструвало свого робота HDT Protector, якого можна вже прямо зараз посилати в бій.

Бойовий робот компанії HDT, є модернізованим варіантом самохідного робота Protector. На відміну від оригіналу, який може перевозити на собі вантажі, виступати в ролі комунікаційного центру і проводити розмінування місцевості, новий робот отримав прицільну систему і рухому турель, на якій встановлено стандартний кулемет M240. За допомогою дистанційного керування оператор робота може вести високоточну прицільну стрільбу на дальність до 150 метрів, а при збільшенні дальності точність стрільби, природно, знижується.

База робота HDT Protector здатна нести на собі вантаж до 570 кілограмів, підніматися і спускатися з підйомів, кутом в 45 градусів. Наводить робота в рух турбований дизельний двигун, потужністю 32 кінських сили, який є зменшеною копією двигуна військового варіанту автомобіля Хаммер. Цей двигун також обертає досить потужний електричний генератор, який може постачати енергією роботизований маніпулятор, супутникове комунікаційне обладнання або електродвигуни додаткового причепа.

Вооруженный робот HDT Protector готов прямо сейчас выйти на поле боя


Дистанційне керування роботом HDT Protector здійснює оператор за допомогою спеціалізованого контролера, який нагадує ігровий контролер з декількома кнопками і джойстиками. Потужності передавача системи дистанційного управління вистачає для забезпечення стійкого зв'язку на відстані до одного кілометра. Робот може пересуватися під управлінням людини-оператора і в режимі круїз-контролю, коли оператору тільки досить задати потрібну швидкість, напрямок руху і активувати цей режим.

Для монтажу і демонтажу робота HDT Protector потрібно чотири сильних чоловіки і близько чотирьох годин часу. Кожна з частин робота знімається і встановлюється досить легко за допомогою набору стандартних інструментів, що дозволить оперативно проводити ремонт прямо в польових умовах.

Аналізуючи ситуацію, що склалася з бойовими роботами в даний час, деякі фахівці прогнозують, що вже через 20-40 років бойові роботи стануть настільки досконалими, що зможуть повністю витіснити солдатів з поля бою. Скотт Хартлі (Scott Hartley), старший інженер-дослідник і співзасновник компанії 5D Robotics, вважає, що через десять років в американській армії на кожного одного солдата буде доводитися по 10 роботів, а з часом розрив у кількості живих і механічних солдатів буде тільки збільшуватися.

|