Menu

Китай будує другий дослідний зразок винищувача п'ятого покоління J31

Китай строит второй опытный образец истребителя пятого поколения J31


Китайська авіаційна корпорація Шеньян (Shenyang Aircraft Corporation) продовжує проведення програми льотних випробувань першого експериментального зразка винищувача п'ятого покоління J31. Тим часом у складальних ангарах цієї корпорації майже завершено збирання та розпочато попереднє тестування систем другого дослідного зразка J31. Винищувач J31 має довжину 17 метрів і розмах крил у 11.5 метрів. Такі габарити роблять його порівнянним за розмірами з американським винищувачем F-35 Lightning II, при цьому він менше ніж F-22, J-20 і ПАК-ФА Т-50.

У винищувачі J31 "Gyrfalcon" використовується безліч технологій від винищувача J19, який є не дуже вдалою спробою створення важкого варіанту винищувача п'ятого покоління. В даний час перший дослідний зразок винищувача J31 провів мінімум шість випробувальних вильотів 2012 року, з моменту його першого зльоту.

Китай строит второй опытный образец истребителя пятого поколения J31


У конструкції винищувача J31 використовується безліч деталей, виготовлених за допомогою лазерної технології тривимірної друку металом, за допомогою цієї технології, приміром, виготовлені титанові лонжерони крил. У винищувачі J31 використані два російських реактивних двигуна РД-33, за рахунок чого фюзеляж літака має більш низький профіль, ніж у F-35. Більш тонкий фюзеляж обмежує кількість можливих типів озброєнь, але покращує аеродинамічні характеристики літака, збільшує ефективність використання палива. Ймовірно, що знизу своїх крил винищувач J31 зможе нести протикорабельні ракети YJ-12, які не сильно збільшать його ефективну площу розсіювання, роблячи його невидимим для радарів.

Основною областю застосування винищувача J31 буде палубна авіація, де здатності винищувача п'ятого покоління можуть бути використані повною мірою при проведенні операцій над морем і над сушею. Крім цього, планується використання винищувача J31 спільно з більш великим літаком J20, з яким вони складуть тандем, подібний американському тандему з F-22 і F-35. Цілком ймовірно, що першим покупцем літаків J31 може стати Пакистан, де вони складуть противагу російським ПАК-ФА Т-50, які планує закуповувати уряд Індії.

|