Menu

Компанія Raytheon створила новий чіп для мініатюрних систем нічного бачення наступного покоління

Компания Raytheon создала новый чип для миниатюрных систем ночного видения следующего поколения


Технологічні досягнення, які останнім часом буквально сиплються як з рогу достатку, дозволяють не тільки створювати абсолютно нові пристрої. У більшій мірі ці досягнення використовуються для модернізації або повної реконструкції вже існуючих технологій. І яскравим прикладом цього є новий мініатюрний чіп, розроблений і створений фахівцями американської оборонної компанії Raytheon, який призначений для побудови систем нічного бачення наступного покоління. Розроблений чіп настільки малий і дешевий у виробництві, що у нього є необмежена кількість областей застосування, і в деяких випадках використання цього чіпа може повністю усунути необхідність застосування будь-яких освітлювальних приладів.

В основній масі технології нічного бачення працюють за рахунок посилення дуже слабкого світла видимого діапазону і не можуть працювати в умовах повної відсутності освітлення. Інші системи працюють в інфрачервоному, тепловому спектрі, світла, що в деяких випадках вимагає використання освітлення простору спеціальної інфрачервоною лампою. Новий чіп компанії Raytheon здатний реєструвати навіть найслабкіше теплове випромінювання в цілковитій темряві, завдяки чому він повністю позбавлений від всіх вищезазначених недоліків.

Компания Raytheon создала новый чип для миниатюрных систем ночного видения следующего поколения


Новий чіп виготовляється за допомогою так званого процесу "упаковки на рівні підкладки" (wafer-level packaging), який дуже широко використовується у виробництві напівпровідникових чіпів більшості мікросхем. За допомогою цього процесу на основі чіпа створюються тисячі мікроскопічних "вікон", у кожній з яких розташовується тепловий датчик, званий микроболометром. Кожен з цих микроболометров має розмір близько 17 нанометрів і поміщений у вакуумну камеру.

Завдяки настільки малим розмірам датчика на основі одного чіпа можуть бути розташовані мільйони датчиків, а на великий кремнієвій пластині, використовуваної в якості заготовки, можуть одночасно розташовуватися тисячі таких чіпів. Такий підхід, подібний до підходу, що застосовується при виробництві комп'ютерних процесорів, що дозволяє максимально спростити процес виробництва і зробити кінцевий продукт настільки недорогим, що нові датчики нічного бачення можна буде використовувати не тільки у військовій техніці, але і в електроніці споживчого класу, наприклад, в смартфонах і планшетних комп'ютерах.

Компания Raytheon создала новый чип для миниатюрных систем ночного видения следующего поколения


Як вже згадувалося вище, новий чіп нічного бачення може використовуватися практично в необмеженій кількості областей застосування, починаючи від камер дитячих іграшок і закінчуючи системами керування "розумних" автомобілів. Блоки інфрачервоного нічного бачення, створені на базі нового чіпа можуть стати стандартним елементів екіпіровки солдатів і поліцейських, які, завдяки їм, зможуть переслідувати злочинців по гарячих слідах у буквальному розумінні цього терміна.

"Як тільки ми доведемо до розуму розроблену нами технологію, теплові датчики можна буде випускати у величезних кількостях і використовувати їх в самих різних областях", - розповідає Адам Кеннеді (Adam Kennedy), провідний інженер підрозділу Vision Systems компанії Raytheon, - "І наш перший чіп є тільки початком цілої лінійки продуктів, які будуть ставати все менше і менше, володіти більш широкими можливостями по мірі вдосконалення технологій".

|