Menu

Porton Man - робот-манекен, наступник відомого робота PetMan

Porton Man - робот-манекен, преемник известного робота PetMan


Відомий страшний людиноподібний робот PetMan американської робототехнічної компанії Boston Dynamics, яка не дуже давно була поглинена компанією Google, обзавівся наступником, роботом Porton Man, створеним британською компанією i-bodi Technology для британського Міністерства Оборони. Слід зазначити, що робот Porton Man є дійсним спадкоємцем робота PetMan, адже і він призначений для проведення динамічних випробувань комплектів спеціального одягу, призначеної для захисту від хімічної зброї.

Компанія i-bodi Technology в свій час вже виготовляла подібних роботів для французьких, канадських і австралійських військових. Але новий робот Porton Man докорінно відрізняється по своїм можливостям від усього, що було зроблено раніше. Новий робот має більшу кількість суглобів з підвищеним рівнем рухливості, що дозволяє досить точно моделювати рухи рук, ніг, тулуба і голови людини. Ці рухи використовуються для перевірки надійності систем захисту і для визначення місць захисного одягу, які зношуються при її постійному використанні.

Робот Porton Man отримав свою назву на честь Оборонної науково-технічної лабораторії (Defence Science and Technology Laboratory) в Портон-Дауні, Вілтшир. На його механічному тілі встановлено більше ста змінних датчиків, здатних зареєструвати вкрай незначні концентрації різних хімічних сполук, що проникають крізь проверяемую одяг. Дані, зібрані цими датчиками в режимі реального часу, дозволяють з високою точністю визначити слабкі місця в тканини захисного одягу.

Porton Man - робот-манекен, преемник известного робота PetMan


Корпус робота Porton Man виготовлений з легких вуглецевих композитних матеріалів. Остов робота виготовлений з нержавіючої сталі, на ньому встановлена маса сервоприводів, що працюють під управлінням централізованої системи, програмне забезпечення якої дозволяє отримати високу реалістичність виконуваних рухів. На відміну від робота PetMan та інших подібних роботів, у робота Porton Man відсутні внутрішні нагрівачі і випарники з-за чого він не може імітувати розігрів тіла людини при руху і процеси потовиділення. Але робота Porton Man є інша відмітна особливість, його спеціалізована пневматична система дозволять моделювати дихання людини, що дозволяє виконати перевірку захисних масок, респіраторів і протигазів.

Слід зауважити, що компанія i-bodi Technology відома не тільки створенням роботів для військових. Джез Гібсон-Харріс (Jez Gibson-Harris), засновник і президент компанії i-bodi Technology, почав свою робототехническую кар'єру із створення автоматизованих персонажів для різних науково-фантастичних фільмів і він є творцем образу Джаббы з фільму "Зоряні війни, Повернення джедая".



|