Menu

PL-01 - танк нового покоління, невидимий для радарів і інфрачервоних систем

PL-01 - танк нового поколения, невидимый для радаров и инфракрасных систем


Польська оборонна компанія OBRUM, що працює спільно з британською компанією BAE Systems, створила перший прототип танка нового покоління. Це так, отримав назву PL-01 є вмістилищем практично всіх сучасних військових технологій і виглядає так, ніби він зійшов з екрана який-небудь футуристичної комп'ютерної гри. Дивлячись на зовнішні обводи форм танка PL-01, наче скопійовані зі стелс-винищувача, і чорне антирадарне покриття, можна припустити, що цей танк має дуже малу "радарну сигнатуру", що робить його практично невидимим для більшості радарів.

PL-01 - танк нового поколения, невидимый для радаров и инфракрасных систем


Для того, щоб сховатися від виявлення інфрачервоними тепловими системами, такими, які застосовуються на бойових вертольотах Мі-28Н, AH-64D та іншій техніці, на танк встановлена система теплового камуфляжу. Змінюючи температуру певних ділянок броні танка, ця система може не тільки вписати теплову сигнатуру танка в тепловий фон навколишнього середовища, але і надати танку PL-01 сигнатуру "нешкідливого" об'єкта, наприклад, вантажного чи легкового автомобіля.

Основою гібридної силової установки танка PL-01 є 940-сильний дизельний двигун, оснащений спеціальною розсіює системою відводу вихлопних газів, яка знижує до мінімуму теплової слід працюючого двигуна. А в моменти, коли потрібно режим максимальної маскування, танк переходить повністю на електричну складову силової установки, яка практично не виділяє тепла і працює, не видаючи гучного шуму.

PL-01 - танк нового поколения, невидимый для радаров и инфракрасных систем


Основним озброєнням танка PL-01, створеного на базі шасі Combat Vehicle 90, є знаряддя калібром 120 міліметрів, яке, завдяки модульної конструкції, може бути замінено на більш легке знаряддя калібром 105 міліметрів. В парі з знаряддям рухається кулемет калібру 7.62 міліметра, а на вежі, на турелі з дистанційним управлінням, встановлений зенітний кулемет такого ж калібру, який при необхідності, змінюється на більш потужний, калібру 12.7 мм. Основне знаряддя заряджається за допомогою автоматичної системи, яка подає снаряди з магазину, що знаходиться в задній частині башти. Всього в башті може перебувати 16 пострілів і ще 24 пострілу знаходяться в нижньому резервному артпогребе.

Як і слід було очікувати, в танку використана комп'ютеризована система управління, яка отримує дані з безлічі датчиків і камер, розташованих на зовнішній стороні броні танка. Всі ці датчики і камери забезпечують екіпажу танка, який налічує трьох осіб, кругової кут огляду, як у світлий, так і в нічний час. Радар AESA (Electronic Actively Scanned Array) дозволяє системі танка PL-01 відслідковувати будь-які наземні і повітряні цілі, включаючи і високошвидкісні, і самостійно відокремлювати ворожі об'єкти від дружніх.

PL-01 - танк нового поколения, невидимый для радаров и инфракрасных систем


Керамическо-композитна броня танка PL-01 має модульну конструкцію, фронтальна частина танка захищена 5 модулями різної форми, а борти захищені чотирма модулями кожен. Такий підхід дозволяє максимально швидко провести заміну пошкодженої броні і в разі необхідності замінити її на посилений варіант. Вага танка PL-01 складає 33 тонни, а в разі використання посиленої броні - 39 тонн. Слід зазначити, що така вага становить 3/5 від ваги основного американського танка Abrams і на 10 тонн менше ваги російського танка Т-90.

Те, що ви можете бачити на представлених знімках, є лише першим досвідченим прототипом танка PL-01. Згідно з планами компаній OBRUM і BAE Systems, перший повністю функціональний зразок танка повинен бути готовий в 2016 році і якщо всі його випробування пройдуть успішно, то серійне виробництво таких танків може бути розгорнуто не раніше 2018 року.





|