Menu

Armatix iP1 - розумне зброя, яка не буде стріляти, перебуваючи не в тих руках

Armatix iP1 - умное оружие, которое не будет стрелять, находясь не в тех руках


В одному з фільмів серії про Джеймса Бонда головний герой був озброєний пістолетом Walther PPK/S, який був забезпечений сканером відбитків пальців і не міг стріляти, перебуваючи в чужих руках. Подібна функція реалізована в пістолеті Armatix iP1, нехай і не на такому високому технологічному рівні, як в пістолеті Джеймса Бонда, але це абсолютно не виключає того факту, що пістолет iP1-це перше в своєму роді "розумне" зброю, які можна придбати цілком легально і яке з максимально ступенем запобігає його несанкціоноване або випадкове застосування.

Armatix iP1 - умное оружие, которое не будет стрелять, находясь не в тех руках


В системі управління пістолетом Armatix iP1 присутній дистанційний зчитувач, який може витягувати інформацію, записану в пам'ять RFID-чіпи, розташованого в спеціальних наручних годинниках. Радіус дії системи RFID обраний таким, що зброя наводиться в боєготовність, перебуваючи тільки в руці, на зап'ясті якого надітий годинник. У разі успішної авторизації і готовності пістолета до стрільби на його тильній стороні загоряється індикатор зеленого кольору, в зворотному випадку індикатор горить червоним кольором і спусковий механізм пістолета повністю заблокований.

Мала дальність роботи системи радіочастотної ідентифікації повністю виключає варіант, добре знайомий усім нам по фільмах-бойовиках, коли у власника зброї за допомогою якого-небудь прийому зі східних єдиноборств відбирають пістолет і тут же використовують проти нього. Низька потужність радіосигналів, що передаються від годин пістолету, значно ускладнить зловмисникам здійснити перехоплення і дешифрування для подальшого клонування чіпа годин, для цього їм доведеться скористатися високочутливими приймачами, доступ до яких також досить обмежений. Також система пістолета зробить неможливою випадкову стрілянину, навіть якщо він потрапить у руки дітей батьків, які недбало ставляться до зберігання зброї в будинку. А у випадку крадіжки пістолета Armatix iP1 він буде абсолютно непотрібним, тільки якщо його власник не настільки безтурботний, щоб зберігати поруч з ним ще й годинник.

Armatix iP1 - умное оружие, которое не будет стрелять, находясь не в тех руках


Слід зауважити, що над розробкою "розумної" зброї працюють і фахівці іншої компанії, компанії TriggerSmart. Їх пістолет за технологічності буде наближений до пістолета Джеймса Бонда, адже в ньому також буде використовуватися сканер відбитків пальців.

В даний час пістолет Armatix iP1, який стріляє патронами калібру .22, продається тільки в одному із збройових магазинів США. Його вартість становить 1399 доларів, а за години майбутні власники зброї повинні будуть додатково викласти ще 399 доларів.

|