Menu

Європейський безпілотник Taranis вперше піднявся в повітря

Европейский беспилотник Taranis впервые поднялся в воздух


Свого часу ми вже розповідали про розробку безпілотного літального апарату Taranis, яка ведеться відомої британської оборонної компанією BAE Systems спільно з не менш відомими компаніями Qinetiq, GE Aviation, Rolls-Royce і DE&S. Влітку минулого року роботи по створенню дослідного зразка безпілотника були практично завершені і в серпні місяці 2013 року цей літальний апарат здійснив свій перший випробувальний політ. У зв'язку з тим, що підготовка до польоту і сам політ проводилися в режимі секретності, про цей факт стало відомо лише нещодавно, після того, як представники компанії BAE Systems виклали в мережу набір відеороликів, що демонструють деякі етапи проведених випробувань.

Нагадаємо нашим читачам, що безпілотник Taranis отримав свою назву на честь кельтського бога грому. Довжина літального апарату Taranis становить 11 метрів, розмах крил - 9 метрів, а вага - 8 тонн. В перший політ, який тривав всього 15 хвилин, безпілотник Taranis був піднятий льотчиком-випробувачем компанії BAE Systems Бобом Фрэзером (Bob Fraser), який, використовуючи систему дистанційного керування, здійснив бездоганний зліт, підняв безпілотник на розрахункову висоту, зробив кілька маневрів і посадив машину на злітну смугу випробувального аеродрому. Виявляється, в 2013 році цей літальний апарат здійснив ще кілька польотів, що тривали до години часу, в ході яких безпілотник піднімався велику висоту і розвивав максимальну для нього швидкість.

Европейский беспилотник Taranis впервые поднялся в воздух


Слід зауважити, що в даний час безпілотний літальний апарат Taranis є напівавтоматичним апаратом, здатним виконувати самостійно лише примітивні дії. Але, в недалекому майбутньому він отримає досконалу комп'ютеризовану систему управління з елементами штучного інтелекту, завдяки якій апарат зможе виконувати в автоматичному режимі бойові завдання будь-якої складності.

"Taranis є найдосконалішою на сьогоднішній день повітряної бойовою системою, яка була розроблена і створена у Великобританії. Її подальший розвиток матиме величезний вплив на боєздатність не тільки британської авіації та протиповітряної оборони, ми сподіваємося, що цей апарат буде використовуватися більшістю європейських країн і деяких країн, розташованих в інших частинах земної кулі", - розповідає Кріс Боардмен (Chris Boardman), виконавчий директор компанії BAE Systems, - "Цикл проведених льотних випробувань вже дозволяє нам визначити точні значення деяких тактико-технічних характеристик літального апарату і ми вже починаємо думати про використання деяких технологій в конструкції свого майбутнього літака-винищувача п'ятого покоління".

Нагадаємо нашим читачам, що основним завданням для виконання якої ведеться розробка безпілотника Taranis, є нанесення точкових "хірургічних" ударів по антен радіолокаційних станцій, пунктів комунікацій і більш дрібних цілей у межах міжконтинентального театру військових дій. Загальна вартість проекту оцінюється в 300 мільйонів доларів, а більшу частину фінансування звалила на свої плечі британське Міністерство оборони.



|