Menu

Компанія IBM почала розробку технології виготовлення чіпів, забезпечених функцією самоліквідації

Компания IBM начала разработку технологии изготовления чипов, снабженных функцией самоликвидации


Люди старшого покоління, напевно, пам'ятають перші японські магнітофони і телевізори, які не можна було відкрити. При розтині такої електронної техніки відкривалася ємність з хімічно активним речовиною, яке приводило в непридатність всю електронну начинку, роблячи неможливим копіювання електронної схеми пристрою. В нинішній час такий підхід абсолютно неактуальним, електричні схеми вже давно нікого не цікавлять, а інтелектуальна власність і секрети пішли на більш дрібний рівень, на рівень структури кристалів напівпровідникових чіпів і програм, записаних у внутрішню пам'ять мікропроцесорів. Забезпечення збереження секретів на такому рівні вимагає зовсім іншого підходу, ніж вищеописаний метод, і найбільш підходящим рішенням для цього є постачання критичних чіпів електронних пристроїв функцією самоліквідації, повного механічного руйнування.

Для реалізації функції самоліквідації електронних чіпів Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA початок програму Vanishing Programmable Resources (VAPR), до реалізації якої були залучені фахівці компанії IBM. Основною метою даної програми є розробка низки заходів і технологій, які стануть перешкодою тому, щоб секретна військова техніка і приховані в ній секрети потрапили в руки фахівців противника. Фахівці компанії IBM бачать вирішення даної проблеми у створенні CMOS-чіпів, які зможуть самоліквідуватися за збігом певних обставин або по команді ззовні, перетворившись в кремнієву пил.

"Абсолютно неможливо відстежити і забезпечити повернення кожного електронного пристрою з місця проведення бойових дій. З-за цього в таких місцях після боїв можна знайти багато чого цікавого, що тягне за собою несанкціоноване потрапляння в руки супротивника об'єктів інтелектуальної власності і секретних технологій, що, в свою чергу, може позбавити наші війська тактичної переваги" - пишуть представники DARPA на інтернет-сторінці програми VAPR, - "У зв'язку з бажанням забезпечити секретність використовуваних нами технологій ми плануємо розробити електронні системи, здатні до фізичного самознищення при отриманні зовнішньої команди або при збігу декількох певних умов навколишнього середовища".

Технологія, на створення якої компанія IBM вже отримала суму в 3.45 мільйона доларів, буде полягати у використанні скляного підстави електронного чіпа, структура якого дозволяє йому повністю зруйнуватися при активації спеціального "плавкого запобіжника" або "реактивного металевого шару". Активація системи самоліквідації буде відбуватися по команді, переданої на певній радіочастоті, що дозволить одним махом ліквідувати всі електронні пристрої, загублені на великій площі місця події битви.

Крім цього, в структуру електронних чіпів можуть бути легко включені запобіжні таймери, які дадуть команду на самоліквідацію чіпа в тому випадку, якщо ними протягом певного проміжку часу не були отримані відповідні команди або дані. Така функція дозволить уникнути ситуацій, подібних до ситуації, коли до рук іранських військових потрапив секретний американський безпілотник RQ-170, система якого згодом була зламана і з надр якого іранськими фахівцями і їхніми союзниками були вилучені деякі дані і стратегічні секрети.

|