Menu

Компанія BAE Systems проводить успішні випробування винищувачів, деякі деталі яких виготовлені за допомогою 3D-друку

Компания BAE Systems проводит успешные испытания истребителей, некоторые детали которых изготовлены при помощи 3D-печати


За повідомленнями представників відомої європейської оборонної компанії BAE Systems, минулого місяця на аеродромі в Уортоне, північ-захід Великобританії успішно пройшли випробування декількох реактивних винищувачів Tornado, деякі металеві деталі конструкції яких були виготовлені за допомогою технології тривимірної друку. Звичайно, кількість використаних в конструкції бойової машини виготовлених таким чином деталей поки ще невелика, до них належить захисний ковпак радіостанції, встановленої в кабіні пілота, захисні щитки посадочних шасі і деякі елементи системи повітрязабірників. Але всі ці деталі відрізняються вкрай складною формою, що зумовлює високу вартість їх виробництва традиційними методами металообробки.

"Ми весь час займаємося пошуками технічних рішень, які дозволять нам здешевити і прискорити виробництво різноманітної військової техніки. Тому використання технологій промислової тривимірної друку металевих виробів є логічним наслідком цих пошуків" - розповідає Майк Мюррей (Mike Murray), глава відділу Airframe Integration компанії BAE Systems, який зробив оголошення про успішні льотні випробування модернізованих винищувачів Tornado, - "Сучасні методи тривимірної друку дозволяють відносно дешево і швидко проводити будь-які деталі і вузли, тому незабаром такі технології знайдуть широке застосування не тільки в авіації і космічної техніці, надруковані деталі з'являться також в наземній техніці і на морських військових судах".

Кожна з деталей винищувачів Tornado, виготовлена методом тривимірної друку, обійшлася в суму не більше 100 фунтів (165 доларів). З урахуванням зносу деяких деталей літаків і постійної необхідності їх заміни британські ВПС, завдяки використанню технологій тривимірної друку, зможуть заощадити сотні тисяч фунтів щорічно. Більш того, невеликі габарити промислових тривимірних принтерів дозволять виробляти необхідні для ремонту бойової техніки вузли та деталі прямо в майстернях, розташованих неподалік від місць ведення бойових дій, що значно прискорить процес ремонту та повернення техніки до ладу.



|