Menu

Іран продемонстрував свій новий безпілотник Fotros, не поступається американським беспилотникам Predator і Reaper

Иран продемонстрировал свой новый беспилотник Fotros, не уступающий американским беспилотникам Predator и Reaper


На церемонії, що проходила в Тегерані 18 листопада 2013 року, Міністр оборони Ірану бригадний генерал Хусейн Дехкан (Hossein Dehqan) представив загальній увазі нове поповнення в армії іранських безпілотних літальних апаратів. Цим поповненням є найбільший на сьогоднішній день багатоцільовий безпілотник, який отримав назву Fotros, який, зі слів Хусейна Дехкана, може вирішувати широкий ряд завдань, починаючи від прихованого спостереження і розвідки, і закінчуючи нанесенням точкових ракетно-бомбових ударів.

Згідно з озвученою Хусейном Дехканом інформації, безпілотник Fotros має радіус бойових дій близько 2000 кілометрів, він може залишатися в повітрі безперервно протягом 30 годин часу і підніматися на висоту до 8 кілометрів. Такі схожі характеристики і габаритні розміри ставлять безпілотник Fotros в один ряд з американськими безпілотниками класу Predator і Reaper, що може здатися значними, якщо не брати до уваги те, що безпілотник Predator стоїть на озброєнні вже 20 років, а Reaper - 15 років.

Слід особливо згадати, що в зовнішньому вигляді безпілотника Fotros можна знайти багато спільних рис з рисами безпілотників Predator, Reaper, Pioneer і інших літальних апаратів. Природно, цього не варто сильно дивуватися, адже ні для кого не є секретом, що іранські фахівці досить непогано навчилися "переймати досвід своїх зарубіжних колег через чужі безпілотні літальні апарати, які їм вдавалося роздобути у свої руки.

Иран продемонстрировал свой новый беспилотник Fotros, не уступающий американским беспилотникам Predator и Reaper


Хусейн Дехкан повідомив, що безпілотник Fotros є єдиним багатоцільовим апаратом, який може стати основою "безпілотної" повітряної армії Ірану. Літальний апарат може бути озброєний ракетами класу " повітря-повітря, повітря-земля і невеликими керованими бомбами. Досвідчені зразки безпілотних літальних апаратів Fotros вже пройшли всі належні тести і випробування, включаючи льотні, та готові приступити до виконання місій, таких як, "захист морських і наземних кордонів, контроль стану нафтопроводів і комунікаційних ліній, контроль дорожнього руху, контроль зон стихійних лих, пожеж, повеней і техногенних катастроф, контроль та захист навколишнього середовища".

Слід зауважити, що безпілотник Fotros, також як і безпілотники Predator і Reaper є повільною і не дуже маневреною машиною, зовсім беззахисною проти систем протиповітряної оборони і проти винищувачів противника. Використовуючи свої безпілотники, американські військові покладаються на власні ВПС, які здатні очистити повітряний простір і придушити наземні системи, даючи можливість своїм беспилотникам діяти в чужому повітряному просторі абсолютно безкарно. Для ефективного застосування безпілотників Fotros іранської армії доведеться діяти за таким же сценарієм, а це завдання зовсім іншого класу, що вимагає великих витрат і наявності маси різноманітної сучасної військової техніки.

|