Menu

Рука-протез SmartHand дозволяє не тільки діяти, але й відчувати.

Рука-протез SmartHand позволяет не только действовать, но и чувствовать.


Вчені з Тель-Авівського університету (Tel-Aviv University, TAU) провели першу у світі успішну операцію, в результаті якої штучна рука-протез була підключена до живих нервових закінченнях пацієнта, що дало можливість пацієнтові не тільки управляти рухами протеза, але і відчувати дотику до предметів. Завдяки цьому, пацієнт, Робін Экенстам (Robin af Ekenstam) з Швеції, не тільки може виконувати протезом досить складні завдання, є і писати, але і «відчувати» своїми штучними пальцями.

Професор Йосі Шахам-Диаманд (Yosi Shacham-Diamand) з відділу розробки TAU розповів: «У залишках кінцівки пацієнта залишилося досить багато живих нервових закінчень. Поєднавши знання сучасної неврології та інформаційні технології, ми розробили новий інтерфейс між механічним пристроєм і живими тканинами. Завдяки безлічі чутливих датчиків передача інформації йде в обох напрямках, дозволяючи пацієнтові відчувати предмети і виконувати складні завдання».

Робіну Экенстаму знадобилося всього кілька занять для навчання, після чого він став володіти штучною рукою як своєю власною. Він сам висловився з цього приводу досить емоційно: «Я рухаю м'язами, яких я не відчував і не використовував вже багато років. Я можу взяти що завгодно і відчути це кінчиками пальців, яких у мене немає. Це дивно».

Проект протеза SmartHand, розроблений вченими TAU, є втіленням всіх останніх досягнень в області протезування, інформаційних технологій і нейробіології. Кожен суглоб протеза приводиться в дію чотирма сервоприводами і обладнаний сорока датчиками, які і дають пацієнтові можливість відчуттів. Руху протеза повністю копіюють рухи людської руки. І, хоча, поки цей протез виглядає як рука Термінатора з однойменного фантастичного фільму, вчені роблять для нього оболонку зі штучної шкіри, після чого цю руку зможе відрізнити від справжньої тільки присвячений це людина.

|