Menu

Вчені, використовуючи світлові спалахи, впроваджують в мозок помилкові спогади.

Ученые, используя световые вспышки, внедряют в мозг ложные воспоминания.


Вчені-нейробіологи вже витратили багато часу на дослідження, пов'язані з впливом на мозок світлових імпульсів, які можуть «ввімкнути» чи «вимкнути» деякі генетично закодовані в мозку вимикачі. Нещодавно, спільні зусилля вчених з Університету Вірджинії і Оксфордського університету у Великобританії принесли перші практичні плоди. Вченим вдалося за допомогою спалахів світла, певної тривалості та інтенсивності, запрограмувати мозок мух. В результаті цього програмування піддослідні мухи стали чутливі до певних запахів і намагалися уникати тих місць, де ці запахи були присутні. Раніше такої боязні у цих мух не спостерігалося.

Технологія впливу на мозок спалахами світла дозволяє виконати процес «безпосереднього запису в пам'ять», минаючи стадії усвідомлення і осмислення отриманої інформації. Ця безпосередня запис дозволяє вченим отримати повний контроль над деякими нейронними ланцюгами і стимулювати їх для отримання необхідного психічного стану і поведінки піддослідного об'єкта. У проведених експериментах учені вибрали мух в якості піддослідних зовсім не випадково, мозок мухи має досить просту будову і містить в собі 12 видів мозкових клітин, якими вчені вже навчилися маніпулювати. Впливаючи на ці клітинки, можна впроваджувати в пам'ять помилкові спогади про події, які ніколи не відбувалися насправді, а тільки в розумі.

Ці дослідження є першими кроками у відносно нової галузі науки - оптогенетики, яка вивчає вплив світлових імпульсів на нервові закінчення сітківки ока і, через них, на певні ділянки головного мозку. За минулий час вченими були проведені дослідження, спрямовані на управління поведінкою живих організмів, більшість таких досліджень були тупиковими і непрактичними, приміром, як імплантація в мозок електродів і спроби управління за допомогою електричних сигналів. Але розвиток оптогенетики виведе управління свідомістю і поведінкою живих організмів на абсолютно новий якісний рівень. Вчені вважають, що подальші дослідження, які вони збираються проводити на більш складних живих організмах ніж мухи, в кінцевому рахунку дозволить їм наблизитися до повного контролю за поведінкою.

Цілком ймовірно, що подібні технології будуть дуже ефективні при лікуванні деяких видів психічних і психологічних захворювань. Завдяки оптогенетике можна буде впроваджувати людям або зовсім прибирати з їх пам'яті спогади, які мають позитивний або негативний вплив на психіку. Будемо лише сподіватися, що результати цих досліджень не призведуть до появи ситуацій, описаних у науково-фантастичних творах і фільмах, подібних до фільму «Згадати все» і «Ляльковий дім».

|