Menu

Вчені з'ясували, як стерти з мозку погані спогади, пов'язані з певними подіями або звичками

Ученые выяснили, как стереть из мозга плохие воспоминания, связанные с определенными событиями или привычками



У кожного з нас є погані спогади, пов'язані з тими або іншими подіями або шкідливими звичками. Якщо в майбутньому можна буде піти в спеціалізовану клініку, як це зробили герої фільму "Вічне сяйво чистого розуму /Eternal Sunshine of the Spotless Mind", і стерти всі ці спогади? Звучить все це, звичайно, зовсім фантастично, але вченим з Науково-дослідницького інституту Скріппса (Scripps Research Institute) вже вдалося зробити щось подібне, принаймні, з піддослідними гризунами.

Робота пам'яті і все з нею пов'язане привертають увагу вчених вже дуже давно. Дослідники вже навчилися з допомогою різних препаратів, пригнічувати страх і спогади про нього, впроваджувати помилкові спогади і робити ще деякі "трюки" з пам'яттю. Тепер вони розробили методику, що дозволяє повністю стерти спогади, пов'язані з різними шкідливими звичками, наприклад з курінням, алкоголізмом та наркоманією. Допомогло їм у цьому те, що всі такі спогади пов'язані з певним потужним стимулами, подразниками і впливом ззовні, з ефектами, що виникають внаслідок наркотичної залежності, з ейфорією і звичкою вдихати тютюновий дим.

В якості піддослідних вчені використовували групу гризунів, яким штучно прищепили схильність до дії спирту, кажучи простіше, зробили їх завзятими алкоголіками. Знаючи той факт, що у формуванні спогадів основну функцію виконує реакція, в якій задіяний білок актин (actin), створюючи ланцюжки з спеціальних молекул, вчені хімічним методом вибірково заблокували деякі функції цього білка. Поєднавши вплив створеного ними препарату з моментами, коли гризуни знаходилися під впливом алкоголю, вченим вдалося стерти асоціацію відчуттів з певними спогадами. І це призвело до того, що гризуни просто забули про свою алкогольної залежності в той час, як інші їхні спогади залишилися незатронутыми.

Звичайно, це ще не зовсім теж саме, що піти в клініку і стерти спогади про колишній подрузі або про яких-небудь жахливих подіях. Але, безсумнівно, у майбутньому результати таких досліджень можуть стати неоціненною допомогою людям, які страждають від наркоманії, алкоголізму та інших шкідливих звичок. І з цієї точки зору, в будь-якому випадку, гра варта свічок.

|