Menu

Вчені навчилися стирати з пам'яті травмуючі спогади.

Ученые научились стирать из памяти травмирующие воспоминания.



На щастя, цей процес відбувається менш болісно, ніж аналогічний процес в науково-фантастичному фільмі "Згадати все", так і випробовувалося це всі поки тільки на гризунах. Позбутися від неприємних спогадів, в недалекому майбутньому стане можливим завдяки дослідженням, проведеним групою вчених, очолюваних доктором Річардом Хугэниром (Dr. Richard Huganir) з Університету Джона Хопкінса (Johns Hopkins University). Вчені виявили, що вимірявши концентрацію в клітинах мозку певних білкових сполук, можна чітко визначити область пам'яті, відповідальну за певні спогади, а штучно знижуючи концентрацію цих білків, можна просто стерти ці спогади з пам'яті на молекулярному рівні.

В проведених дослідженнях вчені піддавали нещасних тварин впливу шумів, викликають у тварин сильний переляк. Експерименти тривали до тих пір, поки у тварин не виробився стійкий рефлекс, який викликав переляк при навіть невеликому шумі. Під час експериментів учені кожен раз аналізували мозкову діяльність тварин і зберігали отримані дані. Вони виявили, що найактивнішою частиною мозку під час переляку тварини була частина мозку, звана мозочка або мигдалеподібні тілом. Зосередивши подальші дослідження в області мигдалини, вчені виявили особливі білкові сполуки, відповідальні за взаємозв'язок шуму і переляку.

Як виявилося в результаті подальших досліджень, виявлені білкові сполуки володіють унікальною нестабільністю, завдяки чому їх легко зруйнувати і видалити з нервових клітин. Під впливом певних хімічних препаратів ці білки розпадаються, таким чином, виходить не просто послаблення спогадів, а їх повне стирання. Але, як виявилося, такий підхід працює тільки для свіжих спогадів, які перебувають в галузі короткострокової пам'яті. Виявлені білки залишаються активними протягом 24 годин, а після 48 годин вони повністю зникають, а спогади переміщаються в область постійної пам'яті, де працюють зовсім інші механізми.

Дослідники стверджують, що подальші дослідження в цій галузі дозволять створити лікарські препарати, що перешкоджають формуванню довгострокових травмуючих спогадів. На мою думку, надзвичайно зручна річ. Отримали негативні емоції? Прийміть таблетку! Хоча, не можна не задуматися про ймовірні зловживання такою технологією.

|