Menu

Єдина нескладна генна модифікація дозволила збільшити тривалість життя тварин на 20 відсотків

Единственная несложная генная модификация позволила увеличить длительность жизни животных на 20 процентов


Нещодавно проведені соціологічні дослідження показали, що більшість людей, як це не парадоксально, досить прохолодно ставиться до ідеї абсолютної безсмертя. Але навряд чи який-небудь людина буде заперечувати проти того, щоб збільшити термін свого власного життя на 10-15 років. Завдяки роботі вчених з американського Національного інституту серця, легенів і крові (National Heart, Lung and Blood Institute, NHLBI), це може стати реальністю в не такому вже й далекому майбутньому, цим ученим вдалося, змінивши один єдиний ген, збільшити термін життя піддослідних тварин в середньому на 20 відсотків.

Під час своїх досліджень вчені використовували технологію придушення генів, за рахунок укладеної у яких інформації в організмі синтезуються особливі білки. Піддослідні гризуни, які використовувалися в експериментах, за допомогою методів генної інженерії були попередньо модифіковані на генному рівні так, що ген mTOR, який відповідає за управління метаболізмом і розподілом енергії в організмі, виробляв лише 25 відсотків від кількості білка, який він виробляє в нормальних умовах.

Модифіковані на генному рівні гризуни росли повільніше, ніж їх нормальні зібратися, але їх тривалість життя збільшилася в середньому на 20 відсотків, що є найдовшим на сьогоднішній день збільшенням тривалості життя гризунів, викликаним штучним чином. Для людей збільшення терміну життя на 20 відсотків означає збільшення тривалості життя на 15-16 років.

Проте, вчені виявили, що окремі органи і частини тіла модифікованих гризунів реагували по-різному на пригнічення гена mTOR, що дозволило вченим ще раз переконатися в тому, що старіння є неоднорідним процесом. Наприклад, у гризунів збільшилися здатності пам'яті, погіршилася структура кісткових тканин, а тканини деяких інших органів стали менш активними, що збільшило їх сприйнятливість до інфекцій.

Результати проведених досліджень абсолютно не означають, що вже зараз можна здійснювати вторгнення в роботу гена mTOR людського організму. Але проведені дослідження є ключем до розуміння вікових процесів аж до молекулярного рівня і можуть призвести до появи препаратів і методів, спрямованих на боротьбу з окремими видами захворювань, до яких схильні тільки люди похилого віку, наприклад, з хворобою Альцгеймера. Для цього вченим потрібно провести додаткові дослідження, в яких будуть задіяні модифіковані на генному рівні клітини різних типів тканин людського організму, якими вчені планують зайнятися найближчим часом.

|