М'язи з штучно вирощеної тканини набули чинності і пластичність.
У 2009 році ми вже розповідали про те, як вченим з Технологічного університету Ейндховена в Голландії вдалося виростити штучну свинину в "чашці Петрі". Звичайно, в той час це було гігантським кроком на шляху до постачання людства штучним м'ясом і синтетичними свинячими відбивними -)). Але, на превеликий жаль, дива не сталося, створене вченими штучне м'ясо було "сирим", безформним і не мало структури. Коротше, навряд чи комусь спало б покласти таке на сковороду або на гриль.
Тепер же, ті ж самі вчені з того ж університету навчилися вирощувати м'язові тканини таким чином, що вони мають структуру природних м'язових тканин і можуть виробляти зусилля при деякій стимуляції. Основою нового методу вирощування штучної тканини є розтягнення зростаючих м'язових тканин. Тканина вирощується у вигляді смужок, до кінців яких прикріплюється щось на кшталт "застібки на липучках". Ця "застібка" забезпечує рівномірний розтягнення тканин під час їх росту.
У результаті такого впливу розтягування всі клітини м'язових тканин впорядковуються в одному напрямку, утворюючи волокна, подібні волокнах м'язів, які можуть скорочуватися і надають м'язам силу. Крім цього, у таких "тягнених" штучних тканинах абсолютно самостійно формується мережа міжклітинних кровоносних судин, створення якої є каменем спотикання для інших груп вчених, що намагаються вирощувати м'ясо "в пробірці".
Якщо в минулому вчені обіцяли нагодувати штучним м'ясом "всіх стражденних", то в останньому випущеному ними прес-релізі, чому-то, мова йде про застосування штучних тканин тільки в області зміцнює і регенераційної хірургії, і ні слова про смачну і здорову їжу -)).