Menu

"Сяйво" вуглецевих нанотрубок дозволяє зазирнути всередину живого організму без всякого рентгена.

"Сияние" углеродных нанотрубок позволяет заглянуть внутрь живого организма без всякого рентгена.


Завдяки своїм унікальним фізичним і хімічним властивостям вуглецеві нанотрубки можуть застосовуватися в абсолютно будь-якій області, роблячи реальністю зведення космічних ліфтів і створення систем акумулювання енергії наступного покоління. У нанотрубок так само є безліч застосувань і в біології, і дослідники зі Стенфорда додали до них ще одне. Використовуючи явище флуоресценції вуглецевих нанотрубок, вченим вдалося "зазирнути" всередину живих організмів.

У медицині вуглецеві нанотрубки вже використовувалися для доставки лікарських препаратів до місця призначення, що застосовувалося для профілактики і лікування онкологічних захворювань. Вчені зі Стенфорда так само проводили подібні дослідження, розробляючи додатково метод, з допомогою якого можна було впевнитися, що вуглецеві нанотрубки досягли місця призначення. Раніше для цього використовувалися нейтральні з біологічної точки зору органічні флуоресцентні фарби, але проблема їх використання полягала в тому, що світіння цих барвників може бути легко переплутано з власним світінням тканин біологічних організмів. А це, в свою чергу, робило одержувані зображення нечіткими і розмитими.

Світло, вироблений вуглецевими нанотрубками завдяки явища флуоресценції, має строго певну довжину хвилі, яку можна легко виділити з усього світлового потоку, тому ніякі тканини організму не є перешкодою при отриманні зображення нутрощів організму.

Нагодувавши піддослідних гризунів лікарськими препаратами з вуглецевими нанотрубками, науковці висвітлили ділянку поверхні шкіри тварини світлом лазера. Зафіксувавши світіння вуглецевих нанотрубок вчені виявили, що вони отримали знімок нутрощів організму в найдрібніших подробицях. А можливість детально вивчити будову окремих органів, які закриті іншими органами, таких як підшлункова залоза, дуже важливі для збереження життя пацієнтів, що страждають захворюваннями цих органів.

Звичайно, використовуючи технологію з вуглецевими нанотрубками, неможливо отримати зображення, настільки деталізована, що виходить при рентгенографії або магнітно-резонансної томографії (MRI), але цей метод не використовує шкідливий радіаційне випромінювання або шалено дороге складне устаткування. Все, чого потребує цей метод, так це в складі з нанотрубками, в камері, що здатна реєструвати інфрачервоне зображення, і лазер.

|