Menu

Біологи повернули назад процес клітинного старіння.

Биологи повернули вспять процесс клеточного старения.


Дослідники з Массачусетського технологічного інституту виявили ген, який отримав назву NDT80, який може подвоїти тривалість життя клітин дріжджів у разі його введення в ці клітини на заключному етапі життя. Коли введений ген активізується, це призводить до дійсного омолодженню клітини. У проведених експериментах, що підтверджують все вищесказане, були використані клітини дріжджів, настільки старі, що у них вже була загублена репродукційна здатність. Введення гена NDT80 не повернуло репродукційну здатність клітин, але тривалість їх життя збільшилася в два рази в порівнянні із звичайними клітинами дріжджів.

Вивчаючи клітини з активізованим геном NDT80, вчені виявили, що в цих клітинах повністю зникли вікові ознаки порушення ядра клітин. "Це дозволяє нам вважати, що незворотні зміни ядер живих клітин - це основна частина процесу старіння" - розповідає Анжеліка Амон (Angelika Amon), професор ЭмАйТи. - "Введення гена NDT80 - це дійсно реальне омолодження та продовження строків життя".

Якщо тривалість життя клітин людського організму можна буде продовжувати схожим способом, то це призведе до появи нових технологій омолодження людського організму шляхом введення в організм стовбурових клітин, що містять потрібний ген або набір генів. "А в скільки разів це зможе збільшити термін життя людини, нам ще належить з'ясувати", - заявила Анжеліка Амон.

|