Menu

Турбіна замість серця - відсутність пульсу вже не означає смерть пацієнта.

Турбина вместо сердца - отсутствие пульса уже не означает смерть пациента.


З давніх часів люди визначали, живий або мертвий чоловік за наявності пульсу, який є "відлунням" биття серця. Але, згідно з результатами медичних досліджень, немає ніяких фізіологічних причин, за яких кров повинна рухатися імпульсами, а не постійно. І нове штучне серце, що використовує пару турбінних насосів, здатне ефективно підтримати життя пацієнта, залишивши останнього без скорочень і пульсу.

Сучасні штучні замінники серця являють собою насоси, функціонування яких прагне до наслідування роботи серця людини, внаслідок чого конструкція таких апаратів досить складна. Але єдина причина, яка обумовлює наявність серцебиття у живих істот, полягає в тому, що серце влаштовано за принципом мембранного насоса і під час паузи серцевий м'яз відпочиває і накопичує енергію для наступного скорочення. З цієї точки зору турбінні насоси мають більш привабливу позицію порівняно з іншими конструкціями з-за того, що в них присутня тільки одна рухома частина. Завдяки цьому вони прості і надійні, а це є важливим чинником для пристрою, відповідального за життя людини.

Турбина вместо сердца - отсутствие пульса уже не означает смерть пациента.


Відцентровий насос турбінного типу для заміни серця був розроблений лікарями та інженерами Техаського інституту серця (Texas Heart Institute). Його працездатність і вплив на живий організм досить довго перевірялися на тварин. Так само було проведено одне випробування на живій людині. Під час усіх випробувань не було відмічено ніяких негативних побічних ефектів, крім того, що кардіограма всіх пацієнтів являє собою пряму лінію і приклавши вухо до грудей пацієнта можна почути биття серця і тихе дзижчання механізму турбіни.

Описана технологія ще не була схвалена Федеральною комісією з охорони здоров'я. Цьому будуть передувати великі конструктивні зміни імпланта і подальші тривалі випробування, в тому числі і клінічні. Але, схоже, що "турбінний замінник серця" є ще одним великим кроком на шляху розвитку медичних технологій імплантованих пристроїв.

|