Menu

Вперше в історії вчені зробили знімки фоторецепторів живого людського ока.

Впервые в истории ученые сделали снимки фоторецепторов живого человеческого глаза.


Вперше в історії вченим з університету Рочестера, університету Маркетт і Медичного коледжу штату Вісконсін вдалося отримати чіткі і ясні знімки фоторецепторів, які знаходяться в оці живої людини. Ці нервові закінчення є свого роду мікроскопічними "камерами", які вловлюючи потоки світла, наділяють людину таким незамінним видом сприйняття, як зір.

Використовуючи високотехнологічну адаптивну оптичну систему, на зразок тієї, яку використовують вчені-астрономи для отримання знімків далеких зірок і галактик, вченим вдалося перемогти спотворення, що вносяться у процес отримання знімка, причиною яких була оптична система ока. Завдяки цьому вчені побачили клітинну структуру сітківки ока з безпрецедентною точністю, з роздільною здатністю всього в 2 мікрона.

"Можливість отримувати зображення структури сітківки ока дозволить нам виявляти і вивчати причини виникнення практично усіх видів офтальмологічних захворювань, так або інакше пов'язаних з сітківкою" 0 коментує цю подію Стів Бернс, професор з університету Індіани. - "Так як багато хвороби вражають фоторецептори або нервові закінчення, то отримання їх зображення в майбутньому стане основним інструментом для діагностики і для добору найбільш ефективних методів лікування подібних захворювань".



|