Menu

Клонована корова даватиме молоко, подібне до людського материнському молоку.

Клонированная корова будет давать молоко, подобное человеческому материнскому молоку.


Представники одного з аргентинських лабораторій оголосили про те, що їм вдалося виростити першу в світі корову, у геном якої з допомогою генної інженерії були трансплантовані людські гени. Така генна модифікація тварини дозволить йому виробляти молоко максимально наближений по складу до людського материнському молоку.

"Клонована корова, названа нами Rosita ISA, є першим тваринам цього сімейства у світі, геном якого включає частину людських ген. Завдяки цьому молоко цієї корови буде містити білки, які містяться тільки в людському грудному молоці" - заявлено в прес-релізі Аргентинського Національного інституту сільськогосподарських технологій (Argentina's National Institute of Agrobusiness Technology).

Корова Rosita ISA з'явилася на світ 6 квітня, її вага становила 45 кілограм, це приблизно в два рази більше, ніж вага звичайних новонароджених телят. Проведені вченими аналізи дозволяють стверджувати, що коли корова Rosita ISA досягне дорослого віку, вона почне давати молоко, за складом дуже близька людському молока.

"Мета наших досліджень полягала у підвищенні харчової цінності коров'ячого молока шляхом додавання в геном корови двох людських генів. Тепер молоко цієї корови буде багате на білок лактоферин (lactoferrin), який забезпечує немовлятами антибактеріальну та противірусну захист, і білком лізозим (lysozyme), який так само зміцнює імунну систему дитини", - розповів дослідник Адріан Матті (Adrian Mutto) на прес-конференції.

|