Menu

Вперше ученим вдалося трансформувати клітини шкіри в функціонують нейрони.

Впервые ученым удалось трансформировать клетки кожи в функционирующие нейроны.


Розробляючи нові методики лікування розладів нервової системи та інших дегенеративних захворювань, дослідники з Стенфорда вперше вдало перетворили клітини людської шкіри повністю функціональні нейрони, клітини нервових тканин. Отримані нервові клітини працюють точно так само, як і звичайні нейрони, формуючи синапси або згідно з іншими нервовими клітинами, що дозволяє створювати нові або регенерувати існуючі нервові тканини.

Зазначимо, що не в перший раз вченим вдалося перетворити клітини шкіри у клітини інших видів тканин. Як виявилося раніше, клітини шкіри є відмінними кандидатами на перетворення в клітини крові, клітини печінки і серцевих тканин. Нове досягнення є досить суттєвим кроком для подальшого розвитку регенеративної медицини внаслідок того, що клітини шкіри є більш численними, більш доступними, ніж стовбурові клітини, що використовувалися раніше для схожих цілей.

Метод трансформації клітин одного виду в клітини іншого виду грунтується на процесі, званому трансдифференцированием (transdifferentiation). Цей метод успішно спрацював, коли вчені взяли клітини шкіри з хвоста щура і успішно трансформували їх у нейрони тієї ж пацюки. Але у випадку з клітинами людини, які мають більш складну будову, цей метод не дав повністю позитивного результату. Отримані нейрони були неспроможні виробляти електричні імпульси, за допомогою яких здійснюється обмін даними між нервовими клітинами.

Вирішенням проблеми став додатковий ген, який був впроваджений в клітини посередництвом спеціального вірусу. Знову сформовані нейрони почали виробляти необхідні електричні сигнали і вчасно формувати синапси з іншими нещодавно створеними нейронами.

В даний час ці дослідження мають статус попередніх досліджень, які ще дуже далекі від будь-якого клінічного застосування. Але в будь-якому випадку це є величезним кроком для регенеративної медицини, яка в майбутньому зможе успішно лікувати захворювання, пов'язані з дегенерацією нервових тканин, такі як хвороба Паркінсона і хвороба Альцгеймера, травми головного мозку та інші захворювання нервової системи.

|