Menu

Вченим вперше вдалося отримати клоновані ембріони людини, використовуючи дорослі клітини в якості вихідного матеріалу

Ученым впервые удалось получить клонированные эмбрионы человека, используя взрослые клетки в качестве исходного материала


Всім відомо, що перший вдалий досвід по клонуванню живого організму був проведений вісімнадцять років тому в результаті чого на білий світ з'явилася відома овечка Доллі. Але, незважаючи на ряд докладених зусиль, вченим так і не вдалося за допомогою наявних технологій створити клоновані життєздатні людські ембріони з дорослих клітин людського організму. А нещодавно групі вчених нарешті вдалося реалізувати це, і проведене ними успішне клонування людського ембріона може стати величезним кроком розвитку технологій вирощування, трансплантації персоніфікованих органів та інших методик лікування, які в даний час покладаються на використання стовбурових клітин.

У минулому році однією з груп вчених вже була реалізована успішна спроба клонування людських ембріонів. Але в якості вихідного генетичного матеріалу вчені використовували клітини, взяті у іншого ембріона і у восьмимісячного немовляти. В останньому випадку клонування, який був описаний в журналі Cell Stem Cell, у якості вихідного матеріалу були використані клітини шкіри, взяті у дорослих чоловіків, віком 35 і 75 років.

Вчені використали майже таку ж технологію, як і під час клонування овечки Доллі. Клітинне ядро, що містить ДНК, було вилучено з дорослої клітини і з дотриманням всіх заходів безпеки вміщено у донорську яйцеклітину з якою попередньо було видалено її власне ядро. Слід зауважити, що в даний час існує більше 20 різновидів подібної технології, але вченим для використання дорослих клітин у якості вихідного матеріалу довелося розробити ще один витончений варіант реалізації технології клонування.

Ученым впервые удалось получить клонированные эмбрионы человека, используя взрослые клетки в качестве исходного материала


Те, що у вчених вийшов життєздатний людськи ембріон, ще не означає, що світ очікує поява хвилі клонованих дітей. У генетичному коді отриманого ембріона відсутні "опису деяких типів клітин в результаті чого його неможливо впровадити в матку. Але проведені вченими експерименти і не ставили перед собою такої мети. Їх завданням було вирощування в штучної середовищі клонованого ембріона і відбір з цього ембріона стовбурових клітин, які теоретично можна використовувати і для відновлення тканин прямо в організмі і для вирощування штучних донорських органів, пересадка якого не буде призводити до його відторгнення.

На закінчення хочеться відзначити, що незважаючи на деякі успіхи в області клонування, будь-які методи лікування за допомогою клонованих клітин чи органів ще дуже і дуже далекі від практичного використання. І все також гостро, як і 18 років тому, перед ученими буде стояти етична сторона подібних дій, адже етичні норми людства поки ще не зазнали корінних змін.

|