Menu

ДНК-наноботи перетворюють тарганів у живі аналоги перших 8-бітових комп'ютерів

ДНК-наноботы превращают тараканов в живые аналоги первых 8-битных компьютеров


Нанорозмірні частинки, що складаються з спеціальним молекул ДНК, здатні виконувати логічні обчислення і нескладні програми, подібно процесорам перших 8-бітових комп'ютерів, можуть бути введені в живий організм, перетворивши його в свого роду живий комп'ютер. Ці ДНК-наноботи являють собою згорнуті особливим чином і мають задану послідовність молекули ДНК, які, потрапивши в середовище живого організму, починають розгортатися, взаємодіяти один з одним і з клітинами цього організму. Взаємодія з організмом виражається у вивільненні ув'язнених у вигинах ДНК частинок певних хімічних речовин, які можуть впливати на процеси життєдіяльності клітин організму, надавати стимулюючу дію або виступати в якості лікарських препаратів.

"Такі ДНК-нанороботи можуть самі виконувати досить складні програми, змушуючи живий організм діяти відповідно до закладеної в них програмою. І не треба відразу уявляти собі щось, що має відношення до управління свідомістю або теоріям змов, можливості ДНК-наноботів в першу чергу будуть використовуватися для діагностики і високоефективного лікування деяких видів захворювань" - розповідає Даніель Левнер (Daniel Levner), вчений-біоінженер з Інституту Вайсса Гарвардського університету.

Даніель Левнер зі своєю групою і його колеги з Ізраїлю створюють своїх ДНК-наноботів, використовуючи відомі властивості молекул ДНК. Коли ці молекули зустрічаються з молекулами білків певних типів, вони починають распутываться, формуючи дві комплементарні нитки. Використовуючи спеціальні послідовності основ ДНК можна створити молекули, які почнуть распутываться при контакті з речовинами, які виділяються хворими клітинами. І розплутування молекули призведе до вивільнення "посилки", що містить дозу певного лікарського препарату.

Перевіряючи свої технології, вчені ввели в організм звичайного таргана безліч ДНК-наноботів різного типу. Всі наноботи були забезпечені мітками світиться матеріалу, що дозволило вченим точно визначати їх переміщення, положення і виконання покладених на них функцій. Спостерігаючи за наноботами, вчені з'ясували, що точність, з якої вони функціонують, взаємодіючи між собою і доставляючи набори хімічних препаратів в певні місця живого організму, межує з точністю роботи комп'ютерної системи.

Велика кількість наноботів, використаних в експериментах, на думку вчених, дозволяє реалізовувати виконання дуже складних функцій всередині живого організму. І якщо кількість наноботів перевищить деякий певний межа, то стане можливою реалізація абсолютно будь-якого виду управління функціями живого організму. Вчені стверджують, що їм нічого не варто забезпечити одного таргана внутрішньої "обчислювальною потужністю", порівнянною з потужністю Commodore 64 або Atari 800, 8-бітових комп'ютерів 1980-х року. А "обчислювальна потужність" більш складних форм життя може бути піднята ще до більш високого рівня.

На щастя, поки ця технологія не буде працювати ні на людей, ні на інших вищих тварин. Реакція імунної системи будь-якого ссавця просто не дозволить працювати нинішньому поколінню ДНК-наноботів належним чином. "Ми не бачимо жодних перешкод до створення наноботів, які не будуть сприйматися імунною системою ссавців як чужорідні частинки. Зараз вже ведуться роботи по створенню таких ДНК-наноботів наступного покоління, за допомогою яких ми сподіваємося в майбутньому перемогти рак і безліч інших небезпечних захворювань".

|