Menu

Вчені створили новий "атлас", що дозволяє орієнтуватися в людському геномі

Ученые создали новый "атлас", позволяющий ориентироваться в человеческом геноме


Учені, що працюють в рамках міжнародного проекту FANTOM5, у якому задіяно більше 250 учасників з 20 різних країн, створили найточнішу і обширну "карту", на яку нанесені всі функції окремих ген і ділянок геному людини. Знання ділянок функціонування живих клітин, за які відповідають ті чи інші генні "перемикачі", допоможе вченим досконально розібратися в причинах виникнення різних захворювань, розробити високоефективні методи їх профілактики та лікування.

Слід зазначити, що проект FANTOM5 реалізовувався протягом трьох років, на чолі проекту стоїть група з японського Центру RIKEN природничих наук і технологій (RIKEN Center for Life Science Technologies). "Люди є надзвичайно складними живими організмами, в людському тілі присутній мінімум 400 різних видів клітин. Всі ці клітини відрізняються своїми функціями, вони дозволяють нам бачити, думати, чути, боротися з зовнішніми інфекціями, і всі функції цих клітин закодовані в їх геномі" - розповідає Алістер Форрест (Alistair Forrest), науковий координатор проекту FANTOM5.

Вчені визначили, що функціональні відмінності клітин визначаються різними ділянками використовуваних активних генів клітини. Наприклад, клітини нервових тканин головного мозку при своєму функціонуванні використовують певні ділянки геному, клітини тканин печінки використовують зовсім інші ділянки, що призводить до їх різного функціонуванню.

В ході реалізації проекту FANTOM5 вчені провели аналіз геному клітин різних типів, взятих у людей і піддослідних тварин. Це допомогло їм ідентифікувати буквально кожен "перемикач" включає або вимикає окремі функції кожного гена, що впливають на функції клітини в цілому. Зібрані дані були оформлені у вигляді своєрідної "карти", на якій вказані активні гени і взаємозв'язку між ними для кожного типу клітин.

Хоча створена "карта" ще дуже далека від повноти, її наявність буде впливати на деякі галузі науки і медицини протягом кількох наступних десятиліть. Карта FANTOM5, яка буде постійно доповнюватися і змінюватися, буде служити довідковим "атласом" за допомогою якого вчені будуть знати, які саме гени відповідальні за виникнення різних захворювань, таких як рак, діабет, захворювання крові та інших захворювань.

Слід зазначити, що наявність карти FANTOM5 вже надає допомогу різним групам вчених. Медики з інституту Рослина (Roslin Institute) використовували цю карту в дослідженнях генної діяльності, яка відбувається в кісткових і м'язових тканинах. А ще одна група за допомогою карти FANTOM5 склала опис шляхів перетворення кров'яних клітин, що дозволило з'ясувати потенційні місця виникнення і розвитку злоякісних ракових пухлин.

|