Menu

Вчені оживили гігантський стародавній вірус, який пробув у замороженому стані 30 тисяч років

Ученые оживили гигантский древний вирус, который пробыл в замороженном состоянии 30 тысяч лет


Міжнародна група дослідників, до складу якої увійшли вчені з Російської академії наук та вчені з деяких французьких наукових установ виявили стародавній гігантський вірус, який пробув у замороженому стані близько 30 тисяч років. Вірус був виявлений у пробах вічної мерзлоти, взятих у північно-східній частині Сибіру, які були доставлені в одну з французьких лабораторій, де була успішно проведена операція по пожвавленню вірусу. Згідно наявної інформації, вірус, що отримав назву Pithovirus sibericum, абсолютно безпечний для людей і тварин, він може заражати тільки певні види амеб та інших найпростіших організмів. Довжина вірусу Pithovirus Sibericum становить 1.5 мікрометра, а ширина - 0.5 мікрометра, що робить цей вірус найбільшим вірусом з усіх відомих людям на сьогоднішній день.

Спочатку форма вірусу, яка нагадує грецьку амфору, ввела вчених в оману. Вчені припустили, що вони зіткнулися з ще одним представником вірусів сімейства Pandoravirus, які були виявлені в минулому році. Провівши потім ряд додаткових досліджень вчені знайшли різницю між вірусами Pandoravirus і Pithovirus, в геномі якого міститься набагато менше генів.

"Всебічний аналіз вірусу Pithovirus показав, що у нього майже немає нічого загального з гігантськими вірусами, виявленими раніше. Єдина спільна риса вірусів Pandoravirus і Pithovirus полягає в їх схожій формі. Вид вірусів Pandoravirus, що володіє більш багатим геномом має набагато більшу різноманітність. Все це вказує на наші недостатні знання в області варіативності мікроскопічних біологічних форм життя, коли справа стосується дослідження нової навколишнього середовища" - пишуть дослідники.

Виявлення стародавніх форм мікроорганізмів і вірусів має сьогодні дуже важливе значення. І в першу чергу це пов'язано з процесом глобального потепління, яке може і призводить до танення вічної мерзлоти в серверних районах земної кулі, до танення льодовиків і крижаних покриттів полюсів планети. В результаті такого танення на волю можуть вирватися стародавні види хвороботворних організмів, які пробули в замороженому стані багато тисяч років і до появи яких імунна система людини абсолютно не підготовлена. Володіння знаннями про потенційних бактеріологічних загрози дозволить вченим заздалегідь приготувати вакцини та прийняти низку інших заходів, які унеможливлять виникнення епідемій реліктових захворювань.

|