Menu

Ученим вдалося зняти на відео процес формування спогадів у нейронах головного мозку

Ученым удалось заснять на видео процесс формирования воспоминаний в нейронах головного мозга


Вперше в історії науки вченим з Медичного коледжу імені Альберта Ейнштейна університету Єшива (Yeshiva University) вдалося зняти на відео процес того, як в нейронах, клітинах головного мозку, формуються спогади. Цей процес полягає в тому, що з певних молекул виробляються нейронами білків формуються постійні структури, які і роблять нас з вами тим, хто ми є.

Перед тим, як зробити запис процесу формування спогадів японські вчені спостерігали за процесами формування думок, які відрізняються від спогадів корінним чином. "Можливість проникнення в суть формування думок і пам'яті на молекулярному рівні стала можливою завдяки деяким прийомам. В експериментах використовувалися тварини-гризуни, вирощені в лабораторії коледжу, які були спочатку модифіковані на генному рівні. Генна модифікація торкнулася білки, які відіграють ключову роль у процесах розумової діяльності і формування спогадів, ці білки були помічені спеціальними флуоресцентними мітками, що дало нам можливість простежити весь їх шлях в клітинах головного мозку в режимі реального часу" - пишуть вчені.

Процесу проведення зйомки процесів передували дві незалежні наукові роботи, проведені цією ж групою вчених. Перша робота полягала в розробці технологій стимулювання нейронів гіпокампу мозку гризуна, області мозку, відповідальної за виникнення та зберігання спогадів. Другий роботою була розробка методу спостереження за переміщеннями світяться молекул beta-actin mRNA в межах дендритів, відростків нервових клітин мозку.

Почавши проведення зйомки, вчені виявили деякі дивовижні явища, виявляється, що при певному виді стимулювання нейронів ці нейрони ініціюють функцію збереження спогадів і починають виробляти певну кількість білка бета-actin в певних місцях і в певний час.

Виробляються білки під впливом повторюваних процесів розумової діяльності переміщуються в межах нервової клітини, прямуючи в одне визначене місце. Там ці білки зв'язуються один з одним і накопичуються в кількостях, достатніх для посилення нервової функції певного синапсу, який отримує властивість підвищеній нервовій "провідності", що і є одним бітом" інформації спогадів, записаної в пам'ять головного мозку.

І хоча вчені проводили дослідження за допомогою піддослідних тварин, вони не сумніваються, що процеси формування спогадів у мозку людини практично не відрізняються від процесів, за якими їм довелося спостерігати. А точні знання про характер і особливості цих процесів дозволять вченим глибше вникнути в принципи роботи головного мозку і знайти високоефективні методи профілактики, лікування захворювань, що зачіпають функції розумової діяльності і пам'яті, які часто вражають людей, особливо людей похилого віку.



|