Menu

Нова технологія дозволяє отримувати високоякісні тривимірні зображення процесів, що відбуваються усередині живих клітин

Новая технология позволяет получать высококачественные трехмерные изображения процессов, происходящих внутри живых клеток


Група дослідників з університету штату Іллінойс (University of Illinois) розробила новий метод мікрозйомки, який дозволяє отримати тривимірні зображення з високою роздільною здатністю внутрішніх структур живих клітин, що дозволяє відстежувати хід відбуваються в них процесів. Найголовнішою особливістю нового методу є те, що для проведення зйомки не потрібно використання флуоресцентних барвників та інших хімічних сполук, ця технологія, що отримала назву томографії на основі дифракції білого світла (White light Diffraction Tomography, WDT), реалізується за допомогою звичайного мікроскопа, спеціалізованої приставки до мікроскопу та джерела білого світла.

Розробка нової технології зйомки, опис якої було опубліковано в одному з останніх випусків журналу Nature Photonics, була виконана групою дослідників, очолюваної професором електротехніки та біоінженерії Габріель Попеску (Gabriel Popescu).

Новая технология позволяет получать высококачественные трехмерные изображения процессов, происходящих внутри живых клеток


Ось що розповідає з цього приводу професор Попеску: "Зйомка нутрощів живих клітин є одним з самих основних наукових інструментів при проведенні досліджень функціонування клітин, при визначенні результатів впливу лікарських препаратів, наприклад, при лікуванні онкологічних захворювань. Раніше ми повинні були вводити всередину клітин спеціальні барвники і спеціальні хімічні агенти, які у більшості випадків стосувалися функціонування цих клітин. Завдяки розробленій нами технології ми можемо бачити у всіх подробицях всі процеси в живих клітинах, абсолютно не втручаючись в їх природне поведінка".

Технологія WDT використовує компонент, який є додатком до звичайного фазово-контрастного мікроскопа (phase contrast microscope), при цьому абсолютно не потрібне втручання і проведення змін конструкції самого мікроскопа. В даний час професор Попеску організував нову компанію, Phi Optics, фахівці якої займуться адаптацією технології WDT під найбільш популярні моделі мікроскопів, що використовуються вченими в даний час. А на наведеному нижче відеоролику можна ознайомитися з тривимірними зображеннями клітин, отриманими за допомогою технології WDT.



|