Menu

Ультразвукове вплив на головний мозок дозволяє збільшити сенсорні здібності людини

Ультразвуковое воздействие на головной мозг позволяет увеличить осязательные способности человека


Вченим вже вдавалося зробити деякі дивовижні речі з нашим головним мозком за допомогою ультразвуку. З допомогою високочастотних звукових коливань розбивають згустки, що закупорюють кровоносні судини мозку, збільшують уважність, знижують втому у людей і використовуються в деяких видах реалізації інтерфейсу мозок-комп'ютер. А нещодавно групі вчених з Політехнічного інституту і університету штату Вірджинія (Virginia Tech) вдалося продемонструвати, що вплив ультразвуку на певні ділянки мозку може значно збільшити сенсорні можливості людини, можливості відчувати що-небудь, доторкнувшись до нього.

Відкриття вчених, про який було згадано вище, передував достатньо довгий етап попередніх теоретичних досліджень, спрямованих на вивчення та розуміння принципів роботи ділянок мозку, відповідальних за дотикальне сприйняття. Після цього вчені набрали групу добровольців, підключивши їх до контролюючої мозкову діяльність электроэнцефалографической установці і закріпивши на їх зап'ястях спеціальні електроди. Деяка частина добровольців пройшла процедуру ультразвукового порушення області мозку, що займається обробкою осязательной інформації і після цього всі добровольці взяли участь в експерименті, який складається з двох класичних тестів, що використовуються в неврології.

Отримані результати здивували самих учених. Ультразвукова обробка призвела до зниження загального рівня мозкової діяльності дотикових областях мозку, тим не менш, учасники, які зазнали ультразвукової обробки, продемонстрували істотно більш високі результати при проходженні неврологічних тестів.

Ультразвуковое воздействие на головной мозг позволяет увеличить осязательные способности человека


Вчені припускають, що використані ними ультразвукові коливання певної форми і амплітуди змінили баланс між возбуждающимися нейронами мозку і нейронами, які блокують обробку дотикових відчуттів певних видів. Також в ході своїх досліджень вчені з'ясували, що такий ефект проявляється при порушенні дуже маленькою певної області мозку, варто змістити ультразвуковий промінь на сантиметр вправо або вліво, як ефект тут же повністю пропадає.

"У нашому розпорядженні вже є крихітні ультразвукові випромінювачі, які здатні формувати тонкий "промінь" звукових хвиль. З їх допомогою ми можемо надавати виборче вплив на ділянки головного мозку, розміром з горошину цукерок M&M" - розповідає Вільям Тайлер (William "Jamie" Tyler), один з провідних вчених цього проекту, - "Така технологія може стати не тільки новим методом досліджень будови і роботи головного мозку, на її основі можна буде створювати інтерфейси мозок-комп'ютер наступного покоління, які більш ефективні та безпечні, ніж технології, що використовують пряму електричну стимуляцію або сильні магнітні поля".

|