Menu

Новий медичний суперклей дозволяє "залатати" тріщини в серці і кровоносних судинах

Новый медицинский суперклей позволяет "залатать" трещины в сердце и кровеносных сосудах


Людське серце є складним і тонким органом, який пошкоджується досить легко. І коли це відбувається, для того щоб зберегти пацієнту життя, лікарі повинні діяти рішуче, швидко і ефективно. Незважаючи на деякі суттєві досягнення в галузі генної інженерії, у більшості медичних установ лікарі застосовують традиційні інвазивні методи, використовуючи шви і спеціальні медичні скоби для скріплення пошкоджених тканин. Але такий підхід незабаром може піти в минуле завдяки роботі групи дослідників з Гарвардського університету, які розробили новий медичний суперклей, який досить міцний для того, щоб склеїти не тільки стінки розірвалися кровоносних судин, але і скріпити стінки розривів тканини серцевого м'яза.

Новый медицинский суперклей позволяет "залатать" трещины в сердце и кровеносных сосудах


Використання швів і скоб для скріплення ушкоджень серця несе з собою масу проблем, як для лікарів, так і для їхніх пацієнтів. Мало того, що за допомогою таких методів дуже важко добитися герметичності шва, вони, ці методи можуть стати причиною ушкоджень ніжних тканин серця. Шви і скоби досить погано функціонують у вологому середовищі і в деяких випадках не витримують впливу стрибків тиску крові, які утворюються в процесі серцебиття.

Однак, новий медичний суперклей вирішує практично всі вищеописані проблеми. Склад цього клею, полимеризующегося під дією ультрафіолетового світла за кілька секунд часу, надійно прикріплюється до поверхонь тканин, створює герметичну "латочку", що витримує вплив активних елементів, розчинених у крові.

Новый медицинский суперклей позволяет "залатать" трещины в сердце и кровеносных сосудах


Ідею створення такого клею вчені почерпнули з живої природи. В основу складу суперклею лягли компоненти, які можна знайти в складі слизу, що виділяється деякими видами земних молюсків. Більш детальне вивчення цих видів живих організмів дало в руки вчених інформацію про деяких хімічних з'єднаннях і про процеси, що відбуваються в цих сполуках при контакті з водою і при опроміненні ультрафіолетовим світлом. Поєднавши компоненти природного походження з деякими іншими речовинами, вчені створили клей, дію якого було неодноразово перевірено на серцях забитих свиней поки ці серця продовжували битися ще якийсь час.

Область застосування нового медичного суперклею не обмежена серцем і кровоносними судинами. Його з успіхом можна використати при відновленні ушкоджень кишечника, шлунка та інших внутрішніх органів організму людини. Використання цього клею вимагає лише невеликого хірургічного втручання та використання маленьких медичних інструментів, що зробить проведення операцій на серці менш агресивним для пацієнтів.

|